Honey, olen maistelemassa!

Saimme mukavan kutsun tulla tutustumaan Viinisuosituksen maahantuomaan valikoimaan ja sen uutuuksiin. Uskomme, että jokaisesta maistellusta viinistä voi aina oppia jotakin: rypäleistä, tuottajasta, viinin kehittymisestä, maan ominaispiirteistä – ja tietenkin omasta mieltymyksestä.

Aloitimme meille luonnollisesti samppanjoiden maailmasta. On aina avartavaa maistaa saman tuottajan laajempaa valikoimaa, silloin erottaa piirteet ja makumaailman persoonan erityisen hyvin. Laurent-Perrierin samppanjatalo on kunnioitettavasti yli 200 vuotta vanha, perustettu vuonna 1812. Maistelimme liki koko valikoiman läpi: tässä päähuomiot kimarastamme!

Laurent-Perrier

Kaikki samppanjat ovat pettämättömän laadukkaita ja rauhassa kypsytettyjä, ainoastaan Harmony Demi-Sec ei meidän makuun istunut, kuivan ystävät mitä kuivan ystävät!

Laurent-Perrier Champagne Ultra Brut on ihana! Samppanja, jossa ei ole lainkaan dosagea eli lisättyä sokeria (vastaava kuin tämä ihana Louis) on ainutlaatuisen puhdaspiirteinen. Samppanjatalon edustaja kertoi, että Ultra Brutin valmistaminen vaatii erityisiä sääolosuhteita, jotta rypäleet kehittyvät sopiviksi. Ultra Brut tarvitsee nimestään huolimatta mahdollisimman makeita rypäleitä, joiden happamuus on matala. Vaativuutensa vuoksi Ultra Brutia valmistetaan vain harvinaisina vuosina. Hän myös kertoi, että Ultra Brutin suurin markkina on Japani: viini on erityisen hyvä makupari Sushille. Tätä yhdistelmää mekin vielä testataan! (Alko, 68,90 €)

samppanja tasting

Laurent-Perrier La Cuvée Brutissa on rypäleenä tilkkanen Pinot Meunieriä. Rypäleestä keskustelun yhteydessä edustaja totesi, että se on samppanjanteossa haastava, koska kypsyy niin nopeasti ja siksi saattaa myös hapettua jopa liikaa – on taitolaji tehdä blendi niin, että se pysyy tasapainoisena. Mielenkiintoista! (Alko, 49,50 €)

Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut on harvoja roseesamppanjoita, joita tehdään maseroimalla eli että rypäleet ovat puristuksen jälkeen kuorineen viinimehun kanssa. Kuten viime postauksessa kerroimme, niin suurin osa rosesamppanjoista tehdään lisäämällä punaviiniä. Samppanjatalon ihana edustaja oli erityisen ylpeä siitä, että Laurent-Perrier on ainoa isoista samppanjataloista, joka käyttää uuttamismenetelmää. Laurent-Perrier Cuvée Rose Brut on myös ensimmäinen aito roseesamppanja, tuottaja kertoo, että se on ollut jopa Marilynin suosikki! Rosee oli 100 % Pinot Noiria. (Alko, 79,50 €)

Oli jännittävää maistaa vain vuoden erolla Laurent-Perrier Brut Millésimé vintage-viinejä ja huomata miten iso ero niissä oli: 2006 oli jo parhaat päivänsä nähnyt ja 2007 oli raikas ja terävä – taimauksella on tosiaan nauttimisessa iso merkitys! Kannattaakin rohkeasti lukea toisten kokemuksia ja pyrkiä ajoittamaan oma nauttiminen oikein. Toki myös säilytysolosuhteet vaikuttavat viinien kehittymiseen. (Alko, 2007 magnumina 132 €)

Laurent-Perrier Grand Siecle
Laurent-Perrier Grand Siecle

Mutta se kruununjalokivi: Laurent-Perrier Grand Siècle! Oi! Tämän samppanjan perusidea on, että luonto ei voi onnistua joka vuosi täydellisesti, mutta taitava samppanjatalo ja sen mestarit voivat yhdistää eri vuosista voittamattoman yhdistelmän. ”Blending the best with the best for the best.” Kolmen eri vuoden Grand Cru -tarhojen viineistä tehdään täydellinen yhdistelmä. Meidän maistamamme painos oli tehty vuosien 2002, 1999 ja 1997 viineistä. Grand Sièclea valmistetaan erittäin rajallisia määriä. Samppanjan nimi on kunnianosoitus Aurinkokuningas Ludvig XIV:n hallintokaudelle – ”Grand Siécle” suurelle vuosisadalle. Viini maistui hunajaiselle, se oli kuin mesikukka ja hunajakeksi samppanjan muodossa. Suutuntuma oli ihana, kokonaisuus elegantti – samppanjaa parhaimmillaan! (Alkossa 147,90 €)

samppanjatasting
kuohuviini castellblanc
viinitasting
Kuohuviini Bottega Gold

Muita kuplivia maistellessa huomasi jälleen eron siinä, ettei voi tuijottaa vain tuoteselosteen sokereita: aistimus voi olla todella makea blendin, hedelmäisyyden tai muun koostumuksen myötä. On hyvä maistella avoimin mielin erilaisia viinejä – vain niin löytää omat suosikit ja oppii tekemään mieluisia valintoja! Kannattaa käydä rohkeasti myös tastingeissa – niissä ei ole oikeita eikä vääriä vastauksia, ja yhden tastingin hinnalla voi säästää montakin hutiostosta. Myös erilaiset viinimessut ovat oivia paikkoja testailuun. Monet ravintolat järjestävät sekä kaikille avoimesti että pyynnöstä tastingeja vaikkapa tietyn viinityypin äärellä, erilaisia makupareja testaillen tai lasien merkitystä arvioiden. Tastingit on antoisaa ajanvietettä esimerkiksi kaveriporukalla, ja kotitastingeja voi myös helposti järjestää esimerkiksi valitun rypäleen tai maan tiimoilta, sokkona tai muuten vain! Maistelemisiin – Viinisuosituksen maistelussa tutustuimme myös muun muassa libanonilaisiin punaisiin, niistä lisää myöhemmin!

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *