Tähtihetkien aikaa: Louis Roederer et Philippe Starck Champagne Brut Nature 2009

Tämä blogi sai alkunsa uudenvuodenyön Shoot for the Stars -kylvyssä tulevan vuoden haaveita pohtiessamme. Ajatus yhteisestä blogista oli muhinut jo pitkään ja nyt totesimme, että voisi olla aika pistää toimeksi. Raketit paukkuivat, bergamottinen kylpyvesi kimmelsi ja blogin nimi inspiroitui siinä samassa loksauttaen kaiken kohdilleen: Makuparin matka voisi alkaa!

Yhteinen tarinamme alkoi jo kaksikymmentä vuotta sitten, kun mätsäilimme nuorena parina makujamme yhteen. Tiikerin päiväuni -tee ja Battery olivat tuolloin parhaimmat juomat, makuina kotiruoat, leipomukset ja paistopisteen karjalanpiirakat Mustapekalla. Matkan varrella makumme, reseptimme ja repertuaarimme ovat laajentuneet, hioutuneet ja syventyneet, ja tänä päivänä olemme pariskunta, jolle rennosti nautittu laadukas ruoka ja juoma on yhdistävä tekijä – rehtejä kotiruokia unohtamatta.

Makuparit merkitsevät meille toimivia yhdistelmiä sekä lautasella että lautasen ja lasin kesken. Ne ovat hyvällä maulla tehtyjä valintoja viinien, ravintoloiden ja kulttuurin maailmassa. Osansa luovat myös tyylikkäät kattaukset, hyvät välineet ja inspiroivat tarinat makujen takana. Haluamme rohkaista uuden kokeilemiseen, kasvispainotteiseen ruokailuun ja siihen, että myös arjesta voi tehdä juhlaa. Tärkeintä on kuitenkin aina tunnelma ja seura – kaiken tulee olla kuin toisilleen tehdyt.

Inspisjuomana Louis Roederer et Philippe Starck Champagne Brut Nature 2009

”Come quickly, I am tasting the stars!” totesi kaikkien samppanjanystävien kulttihahmo Dom Pérignon kuplia maistellessaan. Niinpä itseoikeutetusti tähtihetkien kylvyssä oli mukana samppanjaa: tällä kertaa keskiyöllä vuosikerraltaan kymmenen vuoden ikään siirtynyt Louis Roederer et Philippe Starck Champagne Brut Nature 2009. Philippe Starck on kansainvälisesti palkittu ranskalainen muotoilija, joka on suunnitellut pullon ja pakkauksen ulkoasun sekä osallistunut blendin kehittämiseen. Starckin käsialaa ovat mm. Alessin legendaarinen Juicy Salif -sitruspuserrin ja Kartellin Ghost-tuolit. Roedererin ja Starckin yhteistä samppanjaa on tehty vuosina 2006 ja 2009 ja kyseessä oli muuten ensimmäinen uusi tuote Roederilla sitten vuoden 1970! Seikkailumielellä tehty uuden ajan tuote siis.

Tämä laadukas samppanja on brut nature/zero dosage, eli siihen ei ole lisätty yhtään sokeria pullotuksen yhteydessä tasaamaan makeutta. Useimpiin laadukkaisiinkin sampanjoihin dosagea tehdään, mikä pyöristää hapokkuutta ja makua (halvemmissa kuohuvissa sillä peitellään myös makuvirheitä). Zero dosage tekee tästä erittäin uniikin ja jopa hyvällä tapaa samppanjan “raaimmillaan”. Sokeria on tuotetietojen mukaan vain gramma litrassa eli samppanja on täysin kuivaakin kuivempi, käytännössä sokeriton. Kuivien ja puolikuivien ystäville tuttavuus on kuitenkin mukava, ei lainkaan liian kuiva.

Kuivuudestaan huolimatta tuoksu on hedelmäinen ja moniulotteinen. Maku on todella sitruksinen ja mineraalinen, mutta hienostuneet kuplat ja kiva tekstuuri tekevät siitä miellyttävän. Rypäleinä on 1/3 Chardonnayta ja loput Pinot Noiria ja Meunieria. Vaikka aistimus on intensiivinen, se on kestävä ja aromeiltaan pitkäjänteinen. Kokonaisuutena erittäin tyylikäs, pirteä ja erottuva valinta ikimuistoisiin hetkiin.

Riedel Veritas Champagne Wine Glass
Riedel Veritas Champagne Wine Glass – must-valinta samppanjan ystäville!

Louis Roederer on maailman arvostetuimpia samppanjabrändejä. Tämä viisi vuotta kypsytetty vuosikertasamppanja on persoonallinen otos Roedererin maailmasta. Monien tuntema Cristal on samppanjatalon lippulaiva, aina elegantti ja ikoninen valinta. Cristaliin verrattuna tässä 2009 -vuosikertasamppanjassa on blendinsä ja kuivuutensa ansiosta persoonallisempi ja voimakkaampi maku, enemmän hapokkuutta ja terävämmät kuplat. Edullisempana painoksena Cristalista ei siis tätä kannata hankkia, sillä kyseessä on itsenäinen moderni tyyppi! Viini ei varmastikaan ole helpoin maisteltava vaikkapa samppanjoiden maailmassa tutustumisretkeään aloitteleville, mutta pitkäaikaisemmille ystäville uniikki ja suositeltava kokemus.

Juoma kestää hyvin vielä kehittymistä, joten kiirettä sen juomiseen ei ole. Hauska sattuma kyseiseen juomaan liittyen on, että ostimme samaiset pullot molemmat toisillemme tietämättämme lahjaksi – toinen pulloista pääsi siis vielä varastoitavaksi. Siellä odottaa myös tuo saman sarjan vuoden 2006 vintage, jota emme vielä ole raaskineet avata.

Suosittelemme samppanjaa sellaisenaan hyvässä seurassa nautiskeluun, juhlajuomaksi tai vaikkapa pienten suupalojen kera aperitiiviksi. Ruoaksi voisi halutessaan yhdistää lempeän raikkaan hunajalla viimeistellyn chevre-salaatin tai modernilla twistillä susheja.

Tyylikkään pakkauksen ansiosta juoma on kiva lahja esimerkiksi vuonna 2019 10-vuotishääpäiväänsä viettäville samppanjan ystäville sekä designviboja arvostaville. Tuotetta on saatavilla Alkosta (82,90 €) vaikkapa verkkokauppatilauksena.

Kuva: Viinimaa.fi

Tervetuloa inspiroitumaan kanssamme, annetaan elämän maistua hyvältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *