Maistuisiko mäntsäläläinen gini, suomalaisperheen bourdeauxilainen viini, joutsalainen juusto tai oululainen suklaa? Tässä tärppimme Viini- ja Ruokamessuilta, jotka järjestettiin pitkän tauon jälkeen tänä syksynä Messukeskuksella. Messujen pääpaino on viineissä, mutta joukkoon mahtuu myös kiinnostavia muita tuttavuuksia.
Saimme messuille bloggaajakutsulla pääsyliput, mutta tuotteet on itse maksettu.
Messut järjestetään yhtä aikaa Kirjamessujen kanssa, joten mikäpäs olisi passelimpi maisteltava juoma kuin kirjailijoiden tislaamon Readers’ Gin! Tämä Gin-perhe on saanut alkunsa Kirjamessujen jälkimainingeissa, kun tarinan mukaan dekkaristi, kirjailija, juristi, etsivä, leipuri ja pankkiiri kokoontuivat messujen jälkeen ja yön vaihduttua aamuksi oma tislaamo, Authors’ Distillery oli perustettu. Tislaamo toimii Mäntsälässä vanhassa sikalassa ja kirjailijoina tislaamossa on mukana mm. Tuomas Kyrö, Soili Pohjalainen ja Christian Rönnbacka. Tislaamon käsityönä valmistetut ginit ovat ehtineet niittää jo palkintoja, Readers’ Gin on valittu Suomen parhaaksi dry giniksi ja voittanut kultaa myös kansainvälisessä Gin & Tonic -kilpailussa.
Tislaamomestari Ari Kaura valmisti meille Gin & Tonicin 1800-luvun tyyliin. Gin & Tonic on saanut alkunsa lääkkeenä annetusta kiniinistä, joka pelkkänä tonic-vetenä maistui pahalta, joten giniä ja limeä lisättiin siihen mausteeksi – kun kyytipoika oli kohdillaan, niin klassikko oli syntynyt! Tonicina Ari käytti Fever-Treen Elderfloweria. Kokonaisuus oli ihanan yrttinen ja tasapainoinen, ei lainkaan kitkerä tai hapokas. Readers’ Ginin luomiseen on vaikuttanut maisteluraati: makuprofiili on luotu tasting-tilaisuuksien pohjalta yrttiseksi ja pehmeäksi. Maussa on myös katajanmarjaa.
Maistoimme myös hennon pinkkiä Chick Lit -giniä, joka oli maultaan vadelmainen ja miellyttävä, varmastikin esim. vadelmatonicin kanssa oikein passeli drinkki. Tislaamo valmistaa myös Manner-Suomen ensimmäistä rommia – tätä täytyy joskus maistaa! Kirjan muotoiset pullot löytyvät Alkon valikoimista. Tislaamolla järjestetään myös tastingeja ja tislaamokierroksia.
Chateau Carsin on monille tuttu suomalaisen Berglundin perheen parinkymmenen hehtaarin viinitila Ranskan Bordeaux’ssa. Messuilla kuulimme, että sadonkorjuun aikaan tilalla käy iloinen suomalainen puheensorina vapaaehtoisten saavuttua apukäsiksi vuoden kiireisimmille viikoille.
Carsin on tunnettu erityisesti punaviineistään, mutta virittäydyimme kesken pimeän syksyn lempeään kesätunnelmaan maistamalla L’Etiquette Griseä. Tämä Sauvignon Gris -rypäleestä tehty valkoviini on käytetty luonnon hiivoilla tammitynnyreissä. Viini on kypsynyt 10 kuukauden ajan hiivasakan päällä ennen pullotusta. Sitruksinen, runsas ja hedelmäinen viini vie makumatkalle Ranskan taivaan alle – tämän äärellä olisi ihanaa istua kesäiltaa! Carsinin viinejä voi hankkia Alkosta, Viinikellari.comista sekä heidän omasta verkkokaupasta. Vuodesta 2022 alkaen kaikki viinit ovat täysin luomuja.
Juomien makupareina maistelimme mm. Jukolan juuston ihania cheddareita. Kuulimme juustomestari Markku Liiakselta että Jukolan juuston valikoimissa on muuten maailman ainoa virallinen Amarone-juusto! Juustomestarit valmistavat oman tilan aamulypsetystä tuoreesta maidosta superlaadukkaita ja -herkullisia cheddareita. Nämä ansaitsevat oman blogikirjoituksensa toisella kertaa.
Makeaksi makupariksi poimimme oululaisen Chocosomnian artesaanisuklaat, jotka veivät kielen mennessään, varsinkin rosmariini jätti makumuiston! Myyntimestari Jenna Antimaa kertoi yrityksen syntytarinan suuhygienisti-Riikasta, joka ryhtyi rohkeasti uudelle uralle suklaan luomisen maailmaan. Monipuolinen tuoteperhe sisältää mm. levyjä, konvehteja, suklaakursseja ja etätastingeja. Tuotteita on ostettavissa verkon kautta sekä Oulun kivijalkamyymälästä – lämmin suositus!
Kaiken kaikkiaan messuilla oli mukavan tiivis tunnelma – selvästikin viininystävät olivat löytäneet paikalle ja tapahtumaa oli kaivattu. Tasting-tapahtumat ovat aina mukava mahdollisuus laajentaa omaa repertuaaria, kuulla tarinoita tuotteiden takaa sekä tavata vanhoja ja uusia tuttuja.