Aitoa wasabia, sushia ja samppanjaa

Tiesitkö muuten, että se mitä tyypillisimmin wasabiksi kutsutaan ei ole aitoa wasabia useimmiten nähnytkään? Aito wasabi on itsenäinen kasvi, wasabia japonica, josta raastamalla muodostuu sellaisenaan valmista vihreää tahnaa. Putkiloista löytyvä valetoveri on useimmiten sukulaiskasvi piparjuurta, jota maustetaan esimerkiksi sinapilla ja makeutusaineilla. Putkilowasabeistakin löytyy aidosta wasabista tehtyjä tahnoja, ne tunnistaa hon-wasabi-merkinnästä.

Wasabi on alunperin kasvanut Japanissa vuoristojokien ja -purojen varsilla. Wasabin kasvatus täysikasvuiseksi kestää 1,5-2 vuotta ja sen kasvuolosuhteet ovat vaativa yhdistelmä varjoisuutta, sopivaa kosteutta ja optimaalista lämpötilaa. Tämän vuoksi wasabia on onnistuttu kasvattamaan hyvin harvoissa paikoissa. Wasabin syötävä osa ei ole juuri, vaan juurien ja varren välinen tyviosuus. Toki myös muita kasvinosia hyödynnetään, lehtiä vaikkapa salaattiin ja kukkia syötäväksi koristeeksi. Mielenkiintoinen artikkeli wasabin kasvatuksesta Japanissa löytyy Yleltä!

Makuparin puolikas on pitkään haaveillut aidosta, tuoreesta wasabista, mistä toinen puolikas sai sytykkeen tutkia asiaa hieman tarkemmin – eikö Suomesta tosiaan saa tuoretta wasabia? Järvenpään Citymarketin Japani-viikoilla sitä on joskus ollut, mutta emme ole silloin osuneet kulmille. 

Etsintätyön seuraksena kävi ilmi, että Euroopasta wasabia pystyi ennen tilaamaan Iso-Britanniassa kasvatettuna The Wasabi Companylta, mutta brexitin seurauksena tilaukset eivät enää onnistu. Dutch Wasabi kasvattaa wasabeja Hollannissa ja toimii myös brittikasvattajan kumppanina, ja heidän kauttaan onnistuu tilaus myös Suomeen. DHL:llä paketti tuli parissa päivässä tilauksesta kotiovelle, itse matkanteko kesti alle vuorokauden. Tuoretuotteet oli pakattu kylmä-ilma-pakkaukseen, joten ne olivat säilyneet erittäin hyvinä kuljetuksen ajan. Kuljetuskulut toki maksavat jonkun verran, mutta esim. kimppatilauksella nekin saisi jaettua hyvin kohtuullisiksi. Makupari siis suosittelee, mikäli muitakin tuoreen wasabin kaipuisia löytyy! Wasabi säilyy poimimisen jälkeen noin pari viikkoa, toki tuoreempi aina parempi. Wasabia kasvatetaan myös Islannissa – joskus olisi mukava maistaa pohjoista versiotakin.

Me herkuttelimme ensipuraisut ilman muuta tuoreen sushin kera!

Wasabi on makuprofiililtaan mielenkiintoinen, sen polttavuus katoaa nopeasti verrattuna esim. chilin tulisuuteen. Aidossa wasabissa tämä tunne on vielä hienostuneempi ja raikkaampi. Se ei polta alleen esim. sushin makua vaan terävöittää ja nostaa koko aistikokemusta. Aidolla wasabilla on myös mielenkiintoinen makea jälkimaku. Wasabia voi raastaa sellaisenaan ruoan päälle. Sen maku haihtuu nopeasti raastamisen jälkeen, joten parhaimmillaan se on tuoreena, juuri käsiteltynä. Wasabista voi valmistaa myös vaikkapa voita, majoneesia tai suolaa.

Japanissa wasabia raastetaan hainnahkaisella raastimella – tärkeää on kuitenkin, että raastin on oikeanlainen karkeudeltaan, jotta juurakossa olevat ainesosat pääsevät rikkoutumaan ja muodostamaan wasabin efektin. Raastamisen jälkeen wasabi kannattaa muovata palloksi, jotta aromit pysyvät parhaiten tallessa.

Sushien seuraksi kuuluu toki myös soijakastike. Samalla lähetyksellä maisteluun nappautui hollantilainen Tomasun soijakastike. Tomasu on Euroopan ainoa soijakastikkeiden pientuottaja. Aineosina käytetään Hollannissa kasvatettua soijaa ja vehnää, lähdevettä sekä ranskalaista harmaata merisuolaa. Soijakastiketta fermentoidaan ja kypsytetään vähintään 24 kuukautta 50-vuotiaissa skottilaisissa viskitynnyreissä. Tämän jälkeen kastike puristetaan kertaalleen ja sen annetaan asettua vielä 12 kuukauden ajan ennen pullotusta. Jokainen pullo tarkistetaan, numeroidaan ja viimeistellään käsin. Ihanassa artesaanisoijakastikkeessa on moniulotteinen, syvä ja aromikas maku, todellinen umamipommi.

Sushien seuralaiseksi valitsimme Drappierin Clarevallis Champagne Extra Brutin. Samppanjassa on upean aromikas ja leveä tuoksu. Maussa on miellyttävää hedelmäisyyttä, vaikka juoma onkin erittäin kuiva. Kypsä, tasapainoinen, laadukas, kepeän mineraalinen ja kaikin puolin upea samppanja! Suutuntuma on ihanan runsas, kuplat ovat tyylikkäät. Jäätävän hyvän hinta-laatu-suhteen luomusamppanja (Alko, 39,98 €) – kannattaa napata erikoiseristä talteen vaikkapa uuden vuoden suolapalojen kaveriksi!

Wasabin ja samppanjan liitossa muodostui jännä efekti: tulisuus nosti esiin samppanjasta makeutta, jota siinä ei muuten ollut. Tätä on makuparit, ruokien ja juomien liitot parhaimmillaan, enemmän kuin osiensa summaa. 

Ps. Kauniit sushit: Umi Sushi Suomi – suosittelemme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *