Vain Vaustista: kesäisen kukkea luomuviini!


Kuulimme parsaherkkuja ja saksalaisia viinejä maistellessamme, että Vaustiin rantautuu toukokuussa viiniuutuus: Domaine Rieflén L’arabesque. Tämä ranskalainen luomuvalkoviini tulee Suomessa saataville elokuun loppuun asti vain ja ainoastaan kotkalaiseen Vausti-ravintolaan. Tätähän oli maistettava!

Vausti Domaine Riefle L’arabesque
Vausti Domaine Riefle L’arabesque

Hovimestari Heikki Hytönen kertoo viinin valikoituneen kesäviiniksi sen aromaattisen ja moniulotteisin makuprofiilin vuoksi. Samalla halutaan tehdä hieman vieraampaa Gewurztraminer-rypälettä tutuksi. Viinintuottaja ei kerro tarkkaa blendiä, mutta Gewurztraminer toimii viinin vahvana pohjana. Kyseinen rypäle (toiselta nimeltään Traminer) on punainen, mutta siitä tehdään valkoviinejä. Vaustin viini-ideologiaan tämä uutuus sopii: valikoimissa on aina kymmeniä viinejä eri maista, rypäleistä ja makuprofiileista. Ravintolassa lähes kaikkia viinejä saa laseittain, ja välillä myös kellarin aarteita avataan laseittain nautittavaksi. Näin halutaan tarjota elämyksiä ja vaustikkaita yllätyksiä. Laseittain tarjoamalla voidaan myös taata parhaat mahdolliset makuparit kullekin ruokalajille. Viinibaarin puolella on myös mukava nautiskella juomia sellaisenaan.

Viinivalintaan on vaikuttanut myös tuottajan tyyli: luomuviinit tehdään tilalla artesaanihenkisesti alusta loppuun, alueen erityispiirteitä vaalitaan, rypäleet kerätään käsin, viinit käytetään luonnon hiivoilla ja prosessiin ei puututa. Domaine Rieflén koko tuotanto on luomusertifioitu!

Viini tulee Alsacen alueelta. Viini on osa tuottajan Ad Quadratum -viiniperhettä, jonka kerrotaan kuvastavan seudun arkkitehtuurista estetiikkaa: erilaisia muotoja, tekstuureita ja kerrostumia. L’arabesque edustaa tässä kokoelmassa virtaavia linjoja, pyörteitä, itämaisuutta ja vilkasta mielikuvitusta – sopii hyvin kesään! Viinissä halutaan myös näkyvän tekijänsä visio, aivan kuten arkkitehtuurissakin. Tuottajan tyylilajina on, että jokainen vuosikerta saa olla omannäköinen persoonansa. Vaustin painos on vuosimallia 2017.

Vausti Domaine Riefle L’arabesque
Vausti Domaine Riefle L’arabesque
Vausti Domaine Riefle L’arabesque

Viinin tuoksu on ihana: kesäinen, hedelmäinen ja kukkainen. Sekä tuoksu että maku on täynnä aromeja, monia vivahteita. Nuuhkimme aromissa myös joidenkin jälkkäriviinien ihanaa hunajaista jalohomeisuutta ja tarkempi tutkiminen paljasti, että Gewürztraminer-rypäleestä tehdään myös jääviinejä sekä jälkkäriivinejä – kenties tämä luonteenpiirre myös tuoksui.

Makeudeltaan viini on puolikuiva, mikä sopinee monen nauttijan suuhun. Siinä on myös riittävästi makeutta ja matalat hapot mausteistenkin ruokien seuraksi. Viini on hedelmäisen pyöreä, todella aromaattinen ja siinä on valuva struktuuri.

Vausti Domaine Riefle L’arabesque
Vausti Domaine Riefle L’arabesque

Tyylikäs viini tarjoillaan reilusti kylmänä – ja maistuu erinomaiselta niin. Aah, ihana kesä on täällä ihan kohta!

Ps. Vaustissa on muuten vuosittain myös oma kesäsamppanja – tervemenoa nauttimaan laatuviinejä, kuplilla tai ilman!

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *