Saksalaisia viinejä & vaustikkaita parsaherkkuja

Saimme kutsun osallistua Saksan viinitiedotuksen Riesling & Spätburgunder -viiniviikoille. Viikkojen tavoitteena on nostaa esiin saksalaisten viinien monipuolisuutta ja luonnetta sekä kasvattaa niiden tunnettuutta. Yksi kampanjaan osallistuvista ravintoloista on upea Vausti Kotkassa. Kävimme maistelemassa ennakkoon ravintolan kampanjaviinejä ja kevään parsaviikkojen herkkuja – nämä katetaan tarjolle heti pääsiäisen jälkeen 24.4. alkaen.

Vausti on kotkalainen harvinaisuus: Eliel Saarisen suunnittelemassa komeassa Konserttitalossa toimiva yksityinen ravintola, joka on valittu mm. Lonely Planetin top pick -kategoriaan. Eikä suotta! Ravintolassa vaalitaan upeaa viinivalikoimaa, panostetaan sesongin makuihin ja nostetaan ruokiin poimintoja trendeistä – sekä ennen kaikkea uudistutaan jatkuvasti. Ravintolan menu koostuu makupareista (hih!), joiden ympärille annokset muovautuvat joko alku-, pää- tai jälkiruoiksi kulloisenkin sesongin parhaimmiston kera. Raaka-aineissa suositaan myös lähituottajia, mm. kala tulee rennosti paikalliselta “Benkulta” eli Ahvenkoskelta kalastaja Ben Henrikssonilta. Vausti on monille ruoan ja viinin ystäville, me mukaan lukien, toistuva nautiskelukohde – taattua laatua, valloittavia yllätyksiä ja korkealuokkaista palvelua. Vaustissa huomioidaan erilaiset ruokavaliot ja allergiat kunnioittavasti, ja variaatioita annoksiin ja lisukkeisiin löytyy aina kysymällä.

Saimme nauttia kattauksen kahdelle hovimestari Heikki Hytösen ja keittiömestari Vesa Sjöblomin johdattelemana. Alkuruokana nautimme parsoja kevätsipulin, parmesanin ja Vaustin oman hollandaise-kastikkeen kera. Tuo kastike oli niiiiiin hyvää, että oli pakko nauttia se viimeistä pisaraa myöten leivällä pyyhkäistynä. Kastikkeet kertovat mielestämme usein ravintolan laadusta: hyvät pääkomponentit nousevat parhaimmillaan kastikkeen kera ihan toiseen ulottuvuuteen, kastike sitoo täydentävästi maut yhteen ja tuo tarvittavan mehevyyden kokonaisuuteen. Tämä kastike oli täydellinen!

Vesa kertoi, että he haluavat kunnioittaa kevään herkän herkun omaa makua ja pitää lisukkeet ja maut klassisina, parsan ominaisuuksia vaalivina. Tässä oli onnistuttu, parsat olivat juuri sopivasti kypsennettyjä ja lisukkeet kuin niille tehtyjä – toimivia makupareja jo ilman viinejäkin. Ripaus parmesaania toi alkuruokaan juuri sopivaa suolaisuutta. Parsoja saa Vaustista sekä vihreinä että valkoisina, oman valinnan mukaan. Pääruokana maistelimme parsan rinnalla hieman harvinaisempaa korvasientä sekä Benkun hunajalämminsavulohta. Hunajaisuus oli lohessa ihan huippukombo parsan kanssa. Korvasienet tulevat raaka-aineena Kaskeinmarjalta. Korvasienikastike oli kermaisen mehevä – ja on aina luksusta maistaa ravintolassa jotakin sellaista, mitä ei itse tulisi kokattua.

Tässä Vaustin Riesling & Spätburgunder -viikkojen kampanjaviinien viisikko. Meyer-Näkelin Spätburgunderia emme (vielä) maistaneet.

Ja ne viinit! Vausti on valinnut kampanjaviineiksi monipuolisen kattauksen eri puolilta Saksaa. Näin halutaan tuoda esiin maan ja sen viinialueiden monimuotoisuutta sekä rypäleiden eri vivahteita. Esimerkiksi rieslingeistä on kolme erilaista uniikkia viiniä: näin voi päivittää omaa käsitystään rypäleestä ja löytää juuri omaan suuhun sopivan juoman. Vausti osallistuu Riesling & Spätburgunder -viikoille jo neljättä kertaa. Koko Suomen ravintoloita yhdistävien teemaviikkojen koetaan olevan oiva mahdollisuus nostaa tietyn viinimaan persoonaa esiin: viinien kirjo on muuten niin laaja, että esimerkiksi Saksan viinejä ei listoilla usein kappalein yleensä ole. Samalla kampanjaviikot lisäävät viinien tuttuutta myös ammattilaisille.

Me maistelimme kolmea eri rieslingiä. Riesling on kaikkien tuntema maailman kuuluisimpiin lukeutuva rypälelajike ja Saksalle ominainen rypäle, maassa on yli puolet koko maailman Riesling-viljelyalueista!

Donatushofin Saar Riesling Feinherb on tuoksultaan hedelmäisen mieto. Maku on runsaan hedelmäinen ja makea. Jäännössokeria on peräti 25,6 g, mutta aistimus sokerisuudesta ei ole niin voimakas, sillä runsaat hapot tasoittavat makeuden tyylikkääksi. Tämä oli oikein passeli pari rehdille parsalle hollandaise-kastikkeen kera. Makeus tasapainotti ylellisen kastikkeen rasvaisuutta. Toinen maistamamme Donatushofin Saar Riesling Trocken on nimensä mukaisesti kuiva riesling. Meidän makuun erittäin hyvää sellaisenaankin nautittuna: sulkeutunut tuoksu on synkassa raikkaan mineraalisuuden kanssa. Donatushofin viinitalo on nimetty Saint Donatus -pyhimyksen mukaan, nimi tarkoittaa ”jumalan lahjaa”. Toiveena on ollut, että pyhimys suojelee myös viinitarhoja rajuilmoilta, ukkosilta ja luonnonoikuilta. Vuonna 1868 perustetun sukutilan viinitarhoja viljellään kestävän kehityksen mukaan, vanhoja perinteitä kunnioittaen. Osa viinintuottajan tarhoista sijaitsee maailman parhaimpina pidetyllä viljelyalueella Saar-joen varrella.

Franz Hahnin “Kukkoviinit” ovat uutuus Suomen markkinoilla, ja erittäin mukava tuttavuus! Riesling Spätlese trocken 2017 -valkoviini oli rieslingeistä meidän ehdoton suosikki, upeasti tammitynnyreissä kypsytetty. Tammisuus oli tosi tyylikäs vivahde, ei lainkaan liian hyökkäävä. Tuoksusta löysimme yrttisyyttä ja jopa tilliä. Tuoksu oli voimakas, maku pehmeän voimakas ja vivahteikas, tammen tuodessa siihen sopivaa pyöreyttä. Tässä rieslingissä riittää ytyä vaativienkin makujen pariksi!

Kukkoviinien Spätburgunder Qba trocken 2016 -punaviini oli myös ihan huippu. Toffeisen karamellinen tuoksu ja tasapainoinen maku, juuri sopivasti happoja ja pehmeitä tanniineja myös lohi-parsa-yhdistelmälle. Spätburgunder on saksalainen nimitys Pinot Noirille, ja Saksa onkin maailman kolmanneksi suurin ko. rypäleen tuottaja Ranskan ja Yhdysvaltojen jälkeen. Aikakirjat kertovat, että rypälettä on viljelty maassa jo 800-luvulla.

Kaikki viinit olivat oivia sellaisenaan, ja upeita parsojen kanssa. Sesongin edetessä Vaustissa siirrytään saksalaisiin parsoihin heti kun niitä on saatavilla, joten silloin Saksaa voi nauttia sekä lasissa että lautasella. Osa viineistä jää Vaustin valikoimaan vielä kampanjaviikkojen jälkeenkin. Parsaherkkuja ja Saksan viinejä voi nautiskella Vaustissa 25.5. asti, Makupari suosittelee lämpimästi!

Ps. Kampanjaviikkojen aikana voi osallistua kuvakisaan, jossa on mahdollisuus voittaa Finnlinesin matka Saksaan neljälle hengelle ja autolle sekä ravintolalahjakortteja! Katso ohjeet, käy nauttimassa ja osallistu: www.rieslingviikot.fi/kilpailu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *