Samppanjaa & tryffelipopcorneja

Tryffelipopcorn

Tällaisen poikkeusajan keskellä pienet luksushetket nousevat tavallistakin korkeampaan arvoon. Meillä on pitkään ollut ajatuksissa tehdä tryffelipopcorneja, mutta aidolla tryffelillä varustettua öljyä ei ole kauppareissuilla tullut vastaan. Ilo olikin suuri, kun Prismasta löytyi espanjalaisen Soson tryffelisuolaa, jossa on aitoa kylmäkuivattua kesätryffeliä! Näillä upgreidaantuu niin leffahetket, gettogetherit kuin pienet drinksuttelutkin. Tryffelipopcornit ovat omiaan myös samppanjan makupariksi.

Tryffelit ovat sienilaji, joka kasvaa maan alla symbioosissa esimerkiksi tammen tai muiden puiden kanssa. Tryffelit ovat yksi maailman kalleimmista raaka-aineista, niiden hinta on korkea niiden harvinaisuuden, haastavan kasvattamisen ja arvostuksen vuoksi, kilohinnat voivat nousta tuhansiin euroihin. (Soson suolapurkilla oli hintaa reilu 10 euroa, joten ripauksen luksusta voi hankkia myös kohtuullisin kuluin.) Monet ovat kuulleet tryffelien löytämiseen koulutetuista koirista tai sioista – joiden haasteena on kuulemma se, että ne haluavat nauttia nämä herkut itse ne löydettyään! Tryffelilajikkeita on satoja. Suomessakin kasvatetaan tryffeleitä mm. Juvan tryffelikeskuksessa, siellä olisikin mukava joskus vierailla!

Tryffelisuolaa suositellaan käytettäväksi mm. risotoissa, pastoissa, kermaisissa keitoissa, munakkaissa tai vaikkapa ciabattan ja oliiviöljyn kanssa. Tryffelisuolassa on voimakas, mutta silti hienostunut tuoksu ja maku. Tryffeli sopii yhdistettäväksi mietojen ja puhtaiden makujen kaveriksi intensiivisyytensä vuoksi. Suolalla voisi hyvin tuunata myös vaikka lohko- tai ranskanperunat. Tryffelisuola suositellaan lisättäväksi aina valmiiseen ruokaan. Tästä suloisesta suolapurkista taisi tulla meidän keittiön vakiokaveri!

Tryffelipopcornit

1 dl maissinjyviä
2 rkl kookosrasvaa tai mietoa öljyä
1 tl tryffelisuolaa

Kuumenna öljy isossa kattilassa. Lisää maissinjyviä niin että pohja peittyy ja laita kansi päälle. Ravistele kattilaa kevyesti. Nosta pois hellalta, kun jyvät ovat poksuneet. Anna hieman jäähtyä ja ripottele tryffelisuolaa joukkoon esimerkiksi pienissä tarjoiluerissä. Voilà!

Samppanjana meillä oli aina toimiva La Chouette de Champillon, joka on tarkemmin esitelty viime kesänä. Yhdessä popcornien ja tryffelin kanssa tuoksu- ja makuyhdistelmä on huumava – kannattaa ottaa kaikki aistit käyttöön erityisesti näitä herkkuja nauttiessa. Ihanaa kesän odotusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *