Vulkaaninen viini Etnan rinteiltä


Alkon erikoiseristä löytyi vulkaanisia viinejä eli tuotteita, joiden rypäleet ovat kasvaneet tulivuorten lähellä. Nappasimme maisteluun Etnan tienoilla varttuneen sisilialaisen Cantine Russon Contrada Crasàn.

Etna on Euroopan korkein aktiivinen tulivuori, 3300-metrinen. Se on myös yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista: purkautumistilassa lähes koko ajan! Toisaalta juuri aktiivisuus antaa maaperälle hyvät olosuhteet hedelmälliseen viljelyyn. Sisilia onkin kokonaisuutena yksi Italian merkittävimmistä viinituotantoalueista.

Mineraalit, ilmasto ja maaperä sekä alkuperäisten rypälelajikkeiden ominaisuudet luovat ainutlaatuisen kombon. Etnan viinialue oli ensimmäinen Sisilian viinialue, joka sai tunnustuksen valvotusta alkuperänimityksestä (D.O.C.).


Cantine Russon viinitila on tehnyt viinejä useammassa sukupolvessa aina vuodesta 1860 alkaen. Viinitarhat sijaitsevat Etnan pohjoispuolella 650–1000 metriä merenpinnan yläpuolella. Vulkaaninen kasvualusta on ainutlaatuinen: Crasàn viinitarhoilla tulivuoren maaperää sekoitetaan vanhoihin savikerrostumiin. Näin syntyy maata, jonka rakenne ja pH-taso on uniikki. Oman erityispiirteensä antavat myös isot lämpötilaerot päivän ja yön välillä. Mitä korkeammalla viinirypäleet kypsyvät, sitä paremmin niihin saadaan kehittymään haluttu hapokkuus. Korkeammalla kasvatettuihin rypäleisiin kehittyy myös paksumpi kuori, mikä lisää viinin tanniinisuutta ja ikääntymispotentiaalia.

Rypäleenä Contrada Crasàssa on Nerello Mascalese, joka on yksi Etnan alkuperäisistä rypäleistä. Nerello viittaa nimessä rypäleiden mustaan ​​väriin – ja tämän värin huomaa kyllä myös viinistä, Contrada Crasà on todella tumma, lähes mustanpunainen. Kyseistä rypälettä viljellään pääasiassa Etnan alueella.

Contrada Crasà on mineraalinen ja kehittynyt punaviini. Sen tuoksu on syvä ja moniulotteinen, jopa hedelmäinen. Toinen meistä nuuhki aromeissa barolomaisuutta. Viini on maultaan tamminen, siinä runsaasti mausteisuutta ja häivähdys karvasmantelia. Viinissä on vahvat, mutta tyylikkäät tanniinit, selkeä struktuuri ja nahkaisuutta – mikä sopii vulkaaniseen fiilikseen. Vivahteikas ja luonteikas punaviini, joka sopii mausteisten kasvisruokien ja pehmeiden juustojen pariksi. Suosittelemme dekantoimista. Maistamamme viini oli vuosikertaa 2014, viini oli sen oloinen, että kestää vielä kehittymistäkin. Tuote on Alkon valikoimassa (24,98 €). Tätä maisteltuaan arvostaa taas viinintuottajien ammattitaitoa hippusen enemmän – mielenkiintoista, miten monenlaisissa olosuhteissa juomia niitä nauttiville kasvatetaan ja tuotetaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *