Italialainen luottoystävä: Susumaniello-punaviini

Susumaniello punaviini redwine

Tämä italialainen kaunotar on päässyt meillä ”talon viinien” listalle! Vahva, marjaisa Masca del Tacco Susumaniello maistuu sellaisenaan sekä vahvojen juustojen ja suklaan kaverina.

Susumaniello on italialainen rypäle, jota kasvatetaan lähes yksinomaan saapasmaan koron alueella Pugliassa (Apuliassa). Rypäle on melko harvinainen, mutta löydetty viime aikoina uudelleen. Etymologia kertoo, että rypäleen nimi viittaa somarelloon, pieneen aasiin, joita käytettiin viinirypälekuormien kuljettamiseen. Syyksi arvaillaan myös sitä, että laadukas Susumaniello-rypäle jaksoi kantaa painavankin rypälekuorman varrellaan aasien tapaan – toisaalta se oli niin tuottelias, että satoa kertyi aasillisen verran.

Puglian alueella on viljelty viinejä tuhansien vuosien ajan. Lämmin ilmasto, hedelmällinen maaperä ja meren ympäröimä maisema luovat hyvät olosuhteet viljelyyn. Alue on historiallisesti merkittävä viinintuottaja ja siellä tuotetaan runsaasti myös oliiviöljyä, jopa puolet Italian oliiviöljyistä! Tunnetuimmat Puglian alueen rypäleet ovat Primitivo, Negroamaro ja Bombino Nero. Aiemmin alueen viinejä käytettiin pohjoisimpien viinien “jatkeena”, mutta viime vuosina niiden itsenäinen arvo on tunnustettu myös Italiassa.

Masca del Tacco Susumaniello

Masca del Tacco Susumaniello on yhdestä rypälelajista valmistettu viini. Sen tuoksu on marjaisa ja mehevä. Maku on synkassa ihanan tuoksun kanssa. Täyteläinen, tanniineiltaan pehmeä viini on makeahko ja omiaan lempeään nautiskeluun. Väri on tumman rubiininen. Kokonaisuus on aromikas, toiset löytävät siitä myös suklaisuutta ja kahvisuutta. Meidän makuun Susumaniello on sopivan rustiikkinen, syvä ja vahva, tyylikäs ja luonteikas luottotoveri. Sen maku kestää pitkään.

Masca del Taccon viinien rypäleet kerätään käsin. Tuottajan filosofiana on käyttää moderneja välineitä ja menetelmiä hukkaamatta perinteitä, viljelijöiden osaamista ja alueelle ominaista luonnetta.

Suosittelemme tätä meidän lempparia sellaisenaan nautiskeluun tai juustojen ja suklaiden rinnalla. Viini sopii hyvin myös mausteisten ruokien pariksi. Hinta on meistä laatuun ja luonteeseen nähden kohdallaan (16,99 eur), tuote löytyy Alkon valikoimasta. Tyylikäs ja mukavan mallinen pullo on myös kiva vieminen – tätä italianoa on vaikea olla rakastamatta!

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *