Laajennetun todellisuuden viinisarja 19 Crimes

19 Crimes on mielenkiintoinen australialainen viinisarjatuttavuus. Sen idea pohjautuu nimensä mukaiseen määrään tositarinoihin perustuvia rikoksia, joista joutui Englannista ja Irlannista karkotetuksi Australiaan 1700-1800-luvuilla.

Erityisen sarjasta tekee sen laajennetun todellisuuden AR-mahdollisuus: lataamalla kännykkään applikaation viinipullot heräävät henkiin ja kertovat kyseisen rikoksentekijän tarinan. Meitä viehättää tämä historiallinen näkökulma ja tekniikan oivaltava hyödyntäminen – mitä kaikkia tarinoita viinipullot voisivatkaan kertoa syntynsä, tilansa tai matkansa varrelta?

19 crimes

Kukin rikoksista on kerrottu pullon korkissa. Jo rikosten lista saa miettimään tämän päivän ja nykyisyyden eroja: pitkälle merimatkalle karkotukseen ja uuden elämän aloittamiseen saattoi aikanaan joutua varastetun pekonin vastaanottamisesta, egyptiläisenä esiintymisestä tai vaatteiden polttamisesta. Traagisetkin tarinat tuovat viinihetkiin uuden ulottuvuuden ja kertovat historiasta kiinnostavalla tavalla. Sarjan hieno konsepti on kansainvälisesti palkittu. Aika varmasti näyttää, mihin kaikkeen AR vielä viinirintamallakin voi taipua.

19 crimes uprising punaviini redwine viiniarvostelu

Suomessa sarjasta on tällä hetkellä saatavissa kolme eri versiota: osittain rommitynnyreissä kypsytetty The Uprising, Chardonnay ja Red Blend. Meidän suosikki näistä on Red Blend, mutta oikeisiin tarjoiluihin yhdistettynä kaikki pullot ovat vaikkapa hauska vieminen – juttua riittää, siitä pitää pullo huolen!

Etiketit vaativat eloon herätäkseen Living Wine Labels -sovelluksen, jonka voi ladata App Storesta tai Google Playsta. Tämän jälkeen appi auki, osoitus kohti etikettiä ja tarina voi alkaa:

19 Crimes Red Blend

Viini on tuoksultaan erittäin marjaisa ja aromikas. Kokonaisuus on kevyen keskiverto sekä tanniineiltaan että täyteläisyydeltään. Maku on marjaisa ja tamminen.
Punaviinin blendissä on enimmäkseen Shirazia, kavereina lisäksi Grenachea ja Mataroa. Reilu 10 g sokeria tekee viinistä hentoon makeaan kallistuvan, mutta hieman rasvaiseen ja suolaiseen ruokaan yhdistettynä passelin. Monet pitävät tämän tyylisestä viinistä sellaisenaan, mutta me suosittelemme viiniä kaveriksi sopivan tukuisalle ruoalle, esimerkiksi suolaiselle piirakalle tai kermaiselle pastalle, miksei myös aussihengessä grilliherkkuihin.

19 crimes red blend red wine punaviini redwine viiniarvostelu

Pullossa kertoo tarinan karkoitettu irlantilainen runoilija John O´Reilly. Kapinan lietsomisen takia hänet tuomittiin Australiaan orjuuteen 20 vuodeksi. Bunburyssä runoilijalle kävi hieman kehnosti, sillä hän ihastui poliisikonstaapelin tyttäreen eikä sekään mennyt ihan putkeen. Sankarin matka kuitenkin jatkui pakosuunnitelmien kera.

19 Crimes Red Blend (12,64 €) Alkosta

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *