Vuoden samppanjaa yöttömässä yössä / Pol Roger Vintage Champagne Brut 2012

Terveisiä yöttömästä yöstä! Lapin tunturien rauha, ympärivuorokautinen valo ja luonnon karu kauneus ovat parasta palautumista. Palautusjuomaksi valitsimme maisteluun Vuoden samppanjaksi kruunatun vintagen, kyseisen arvonimen Viinilehdeltä sai Pol Roger Vintage Champagne Brut 2012.

Vuoden samppanjat ja kuohuviinit valitaan Antti Rinta-Huumon ja Juha Berglundin sokkomaistelun tuloksena. Maahantuojat voivat lähettää kisaan Alkon perus- tai tilausvalikoimasta löytyviä tuotteitaan. Vuoden samppanjasta kisasi yhteensä 52 ja kuohuviineistä 56 juomaa. Kuohuvien voittajaksi selviytyi Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut. Koko kisan osallistujista löytyy monta hyvää kuohuvaa ja samppanjaa, kurkkaa koko kattaus tämän linkin takaa.

Vuosi 2012 oli vaihtelevista sää- ja viljelyolosuhteista huolimatta (tai niiden ansiosta) lopulta poikkeuksellisen erinomainen samppanjavuosi, joten ei ihme että myös Pol Roger päätyi tekemään vintagen juuri kyseisen vuoden rypäleistä. Yli 150-vuotias Pol Roger on harvoja perheomisteisia samppanjataloja ja uskoo monessa asiassa käsityön voimaan. Samppanjapullot tanssitetaan Eperneyn kellareiden uumenissa ihmiskäsin, mikä on myös harvinaista isommilla taloilla. Kellarit ovat poikkeuksellisen syvällä, 33 metrissä, ja samppanjoiden annetaan kellaroitua viileissä 9-asteisissa syvyyksissä myös pidempään kuin tavallisesti. Näin varmistetaan Pol Rogerin samppanjoille tyypillinen kestävä ja hieno mousse.

Erityistä myös tässä vuoden 2012 vintagessa on juuri tuo hurmaava mousse, kestävä ja ihana vaahtoisuus, joka luo uniikin suutuntuman. Vuoden samppanjan tuoksu- ja makumaailma kulkee tasapainoisesti käsi kädessä. Siitä löytyy viheromenaisuutta, sitruksisuutta ja paahteisuutta. Kokonaisuus on erittäin hapokas, mutta samalla tasapainoisen tyylikäs. Pehmeä mineraalisuus kantaa hapokkuuden todella kauniisti. Kuiva viini on tehty talolle tyypillisellä blendillä: 60 % Pinot Noiria ja 40 % Chardonnayta. Rypäleet on kerätty pariltakymmeneltä viinitarhalta. Viini on levännyt kellareissa komeat seitsemän vuotta ennen myynnin starttaamista.

Samppanja on hyvällä tapaa pelkistetty ja tyylikäs, kaikinpuolin tasapainoinen, raikas ja laadukas. Tämä vintage on mitä elegantein alkumalja tai sopiva makupari vaikkapa merellisten makujen rinnalle. Alkon suosituksissa samppanjalle ehdotetaan kaveriksi myös blinejä – voisi varmastikin hyvin toimia. Suosittelemme myös lämpimästi nappaamaan tämän vuosikertapullon viinikaapin tai -kellarin uumeniin odottamaan ikääntymistä – mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkia aromeja juomasta myöhemmin avautuu! Pullon voi hankkia Alkon vakiovalikoimasta (69,90 €).

Pol Roger Vintage 2012

Pol Roger tunnetaan erityisesti Winston Churchillin lempisamppanjana. Tarinat kertovat hänen juoneen vintageaarteita jopa kaksi pulloa päivässä! Hänestä muodostui myös ystävä samppanjatalon väen kanssa, ja Winstonin kuoltua Englantiin viedyt Pol Rogerit saivat etiketeissä ympärilleen mustat surunauhat. Ei siis ihme että tämä legendaarinen samppanjasuhde on saanut Pol Rogerin luomaan myös erityisiä pääministerin mukaan nimettyjä cuvée-eriään, mekin olemme tällaista joskus hääpäiväsamppanjana nauttineet. Englanti on ollutkin Pol Rogerille merkittävin vientimaa sekä Churchillin että brittihovin virallisen toimittajan statuksen siivittämänä. Pol Rogerin samppanjoita on nautittu myös useissa kuninkaallisissa häissä, mm. Meghanin ja Harryn juhlavastaanotolla. Winstonin samppanjasuhde on poikinut myös monia legendaarisia lausahduksia kuten: ”In victory I deserve it and in defeat I need it” – niinpä, aina on hyvä hetki nauttia lasillinen samppanjaa. Kuplivia kesäpäiviä kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *