Tarkkana siellä: testissä Pirkka-samppanja!

Pirkka-samppanja

Alkuvuoden hauskimpia viiniuutisia on ollut Pirkka-viinien rantautuminen. Päivittäiskaupoista näitä täysprosenttisia ei luonnollisestikaan saa, mutta Alkon valikoimiin ne tuovat kivan fiban.

K-ryhmä kertoo, että kyseiset viinit ovat olleet aiemmin heillä käytössä omissa tilaisuuksissa ja liikelahjoina. Kaikkiaan Kespro tuo tukkurina maahan pariasataa viiniä, joten nyt tulleiden ja kerrottujen lisäksi uusiakin tuttavuuksia lienee odotettavissa myös kuluttajamyyntiin.

Viinien valinnassa kerrotaan painotettavan vastuullisuutta, laadun ja kilpailukykyisen hinnan lisäksi. Hyvän hinta-laatu-suhteen voisikin ajatella olevan Pirkka-brändin ytimessä ja esimerkiksi kehutun Pirkka-Barolon kohdalla tästä vaikuttaa olevan viitteitä (me emme ole sitä vielä maistelleet). Samppanja lienee yksi vaikeimmista sektoreista juuri brändiarvon kannalta: kuinka Pirkka-merkki pullon kyljessä vaikuttaa, jos vaakakupissa on vaikkapa saman hintaluokan ja profiilin legendaarinen MUMM? Hieman edullisempaan hintarakoon iskemällä tuotteesta voisi tulla menestys, nyt aika näyttää, kuinka kuluttajat reagoivat. Tämä ikonisen Pirkka-brändin tuominen uuteen tuotemaailmaan ja yllättävällä yhdistelmällä myös samppanjaan onkin varmasti yksi lanseerauksen tarkoitus. Toki Pirkka on jo pitkään ollut herkuttelijoiden suosikki mm. Parhaat-tuotteillaan, joukossa monta meidänkin luottotuotetta. Nostamme hattua sille, että uusi valikoima-avaus on tehty eikä pulloissa piilouduttu vain maahantuojaksi muiden joukkoon.

Pirkka Champagne Grand Prestige

Pirkka-samppanjan valmistaja on Beaumont des Crayères -osuuskunta, johon kuuluu 250 pienviljelijää. Eperneyn rinteillä, Mardeuilin alueella toimiva osuuskunta on perustettu vuonna 1955 ja viljelijöitä on nyt jo kolmannessa sukupolvessa.

Viljelyn erityispiirre on puutarhamainen luonne: tarhojen kokonaispinta-ala on vain 85 hehtaaria, joten kasvattaminen sujuu ilman koneita ja kemikaaleja, pitkälti käsityönä. ”Beaumont” nimessä viittaa kasvatusrinteeseen, mikä takaa ihanteellisen auringonpaisteen ja maaperän luonnollisen kuivumisen. ”Crayères” kertoo Champagne-viinitarhojen tunnusmerkistä, kalkkipitoisesta maaperästä.

Osuuskunta käyttää vain omien viljeilijöiden rypäleitä (isommat samppanjavalmistajathan ostavat rypäleitä useilta eri tarhoilta), joten koko prosessi on oman laadunvalvonnan piirissä. Omavarainen kollektiivi pystyy jäljittämään samppanjan matkan rypäleestä pulloon asti.

Beaumont des Crayères panostaa erityisesti Pinot Meunierin vlijelyyn, lisäksi kasvatetaan Pinot Noiria ja Chardonneyta. Osuuskunta käyttää jokaisen rypälelajikkeen erillään, joten viinimestarilla on käytettävissä tarkka valikoima blendaukseen. Yksityiskohtana mainittakoon, että kaikkiin Beaumont des Crayèrein samppanjapulloihin on merkattu korkin vaihtopäivä, jolloin tarjoiluajankohtaa voi itse optimoida, vaikkei vuosikertakamasta olekaan kyse.

Pirkka-samppanja

Kolme vuotta kypsytetyssä Pirkka-samppanjassa on jäännössokeria 10 g /l. Sen blendissä on 40% Chardonnay, 40% Pinot Noir ja 20% Pinot Meunier. Pirkka-samppanja on väriltään kaunis, kullankeltainen. Tuoksu on mineraalinen ja hillitty, hieman viheromenainen. Maultaan samppanja on tasapainoinen, hieman yrttinen, sitruksinen ja jopa verigreippinen. Kuplat ovat tyylikkäät ja suutuntuma on hyvä. Kokonaisuus on pirteä ja tyylikäs, ja omiaan esimerkiksi alkumaljaksi. Juoma on varmasti kuivuusasteeltaan ja maultaan moneen suuhun ja tilanteeseen toimiva valinta. Laadukas ja tasapainoinen juoma – ainoastaan hinta on hieman yläkantissa, kun vertaa myös tuotteen Pirkattoman version keskihintaan maailmalla. Uusia tuttavuuksia mahtuu kuitenkin aina markkinoille, joten innolla odotamme muitakin Pirkka-uutuuksia!

Hinta 42,49 €, Alkon verkkokaupasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *