Eiffelin torni siintää jo silmissämme, sillä lähdemme kevätlomalle ihanaan Pariisiin! Matkatunnelmiin oli mukava virittäytyä klassikkosamppanjan ja Eiffel-legojen äärellä.
Pariisi on meille rakas kaupunki. Olemme käyneet siellä jokusen kerran aiemminkin näin keväisin, ihan vain fiilistelemässä sekä hääpäiviä juhlimassa. Vanha Pariisi lumoaa olemalla niin oma itsensä: jokainen yksityiskohta on kaunis, tunnelma juuri sellainen kuin sen kuvittelee olevan. Toivomme, että kevät on siellä jo kauniin kukkivassa ja vihertävässä vaiheessa. Ohjelmassa meillä on fiilistelyä, ruokaa ja juomaa, hotellista ja toistemme seurasta nauttimista. Vaeltelua Seinen rannoilla, maamerkkien tiirailua, puistojen, arkkitehtuurin ja atmosfäärin ihailua, kahviloita, kujia, hitaita aamupaloja croisantteineen. Samppanjaa aiotaan käydä maistelemassa ja muutama ravintolakin on toki mielessä, mutta pääasiassa fiiliksen mukaan mennään.
Virittäydyimme kohti Pariisia rakentamalla Lego Architechture-sarjan Eiffelin tornin. Sitä rakennellessa pääsi kyllä ihan flow-tilaan: ei tullut mieleen kurkkia somea tai kelailla muita juttuja, kun halusi edetä vain vaiheesta toiseen ja ihailla, mitä 321 palasta muovautui. Pitäisi rakennella useamminkin! Tuo Lego-sarja on kivasti tehty, mukana olevassa vihkossa on kerrottu paljon mielenkiintoisia faktoja kyseisestä kohteesta. Eiffelistä kerrottiin mm. että sen 18 028 takorautaosaa pysyvät yhdessä 2,5 miljoonalla niitillä ja että torni uudellenmaalataan joka seitsemäs vuosi 25 maalajan voimin – urakka vie aina jopa puolitoista vuotta! Tajusimme muuten, että vuoden 1889 maailmannäyttelyyn rakennettu Eiffelhän täytti juuri 130 vuotta, melkoinen ikinuori kaunotar.
Rakentelujuomana meillä oli Charles Heidsieckin Brut Réserve. Klassinen samppanja on useasti palkittu, ja Suomessakin valittu mm. Viini-lehden vuoden samppanjaksi, samoin viini on voittanut The Best Wine of the World -kilpailussa, jonka tiukassa seulassa ammattituomareiden ja kuluttajien arvioinnissa vain prosentti osallistujista saa kultaa ja kunniaa. Tätä juomaa pidetään yhtenä parhaimmista nonvintage-samppanjoista. Erityisen siitä tekee 5-15-vuotiaiden Reserve-viinien suuri osuus, kellarimestarit lisäävät kunkin vuoden satoon jopa 40 % aiempien vuosien antia, vastaavissa tuotteissa reserviä käytetään merkittävästi vähemmän. Reserve-viinit varastoidaan parhaimpien vuosien sadosta, jotta niillä voidaan luoda haluttu profiili ja laatu joka vuosi, myös heikompina vuosina. Nämä Reserve-viinit mittaavat tyypillisesti talon laadun: karkeasti ajateltuna hyvänä satovuonna on helpompaa tehdä loistavaa samppanjaa ja on myös helpompaa tehdä painoksia, joista jokainen maistuu omaltaan. Kellarimestarit tekevät tinkimätöntä työtä sen suhteen, että yli 60 crusta valmistettava blendi maistuu vuodesta toiseen samana ja nauttija tietää mitä saa. Samppanja myös kypsytetään hartaasti: vähintään kolme vuotta roomalaisajalta peräisin olevissa yli 2000-vuotiaissa kalkkikellareissa. Jokaisessa pullossa on kerrottu kyseisen juoman kellarointi- ja uudelleenkorkitusvuosi, meidän kappaleemme oli vuosilta 2013/2018.
Kullankeltainen juoma on tyylikäs ja hienostunut, kaikin puolin laadukas. Erittäin kuivan samppanjan maku on sitruksisen hapan ja viheromenainen. Kuplat ovat intensiiviset ja tiiviit. Maussa on briossisuutta ja mietoja hedelmiä. Rypäleinä on sekä Pinot Noiria, Pinot Meunieria että Chardonnayta. Juoma on tasapainoinen kokonaisuus ryhtiä, hedelmäisyyttä ja raikkautta. Tuotetta saa Alkosta (55,20 €).
Onko samppanja ja legot nyt sitten ihan pöljä yhdistelmä? Itse asiassa ei: kuplajuomat parantavat tutkimusten mukaan muistia ja ongelmanratkaisukykyä! Yhden tutkimuksen mukaan vaikutus perustuu rypäleissä oleviin hyviin ainesosiin, mutta kotipuoskarin näkemyksen mukaan pieni määrä saa hapen virtaamaan aivoihin, kirkastaa ajatuksia ja parantaa mielialaa, mikä helpottaa myös kimuranttien hommien selättämistä!
Ihanaa keväistä ilmaa on luvattu tänne koti-Suomeenkin, joten nautinnollista viikkoa kaikille – me palaamme matkakuulumisten kera tuonnempana!