Pirteät veriappelsiini-mascarponekakut lasissa

Veriappelsiini – raikas ja makea alkuvuoden herkku! Jokainen Satokausikalenteria seuraava on varmasti jo bongannut, että sesonki on käynnistämässä. Makuparikin hankki jo ensimmäiset pussukat ja ne pääsivät mascarponen seuraksi helppoihin laseihin koottaviin kakkuihin.

Veriappelsiinit ovat kuin pieniä appelsiineja, mutta makeampia ja hedelmälihaltaan punaisempia. Välillä ne ovat sisältä myös aivan tavallisen appelsiinin värisiä, mutta erittäin hyviä ja mehukkaita silti! Hedelmälihan väri saattaa vaihdella samankin puun hedelmien välillä. Salaisuutta punaisen värin kehittämiseen ei ole täysin selvitetty, osansa tekevät mm. kylmät yöt, joita veriappelsiinit vaativat muista appelsiineista poiketen. Meidän tuntuman mukaan ainut bongailussa auttava keino on ulkokuoressakin näkyvä punaisuus.

Veriappelsiinit ovat alun perin lähtöisin Etnan rinteiltä Sisiliasta – olisipas kiva päästä niitä joskus sinne maistelemaan! Nykyään niitä kasvatetaan myös Espanjassa, Marokossa ja Kaliforniassa. Kasvattamista on yritetty myös muualla maailmassa siinä onnistumatta, tämä spessu herkku vaatii punastuakseen tietynlaiset olosuhteet. Veriappelsiinien sesonki kestää vain maaliskuun alkuun, joten näistä vitamiini- ja flavonoidipommeista kannattaa ottaa kaikki irti! Lisätietoja veriappelsiinista löydät mainion Satokauskalenterin sivuilta.

Sisiliaslähtöisen veriappelsiinin kaveriksi sopii hyvin mascarpone, italialainen pehmeä ja kermainen tuorejuusto, jossa on aavistus mantelista makua. Pohja valmistuu suitsait Digestive-kekseistä ja kokoaminen hoituu rennosti laseihin.

Raikkaat veriappelsiini-mascarponekakut lasissa

Reilu annos neljälle tai pienempi kuudelle

Kuusi Digestive- tai täysjyvä-Digestive-keksiä (myös gluteenittomat käy)
25 g voita

2 dl vispikermaa
250 g Mascarpone-juustoa
2 tl aidon vaniljan sokeria
2-3 rkl tomusokeria
4 rkl veriappelsiinin mehua
Puristamasi veriappelsiinin hedelmäliha (laita maun mukaan reilumminkin, jos vaikkapa puristat mehua myös juomaksi asti)
Koristeeksi veriappelsiinin siivut & makusi mukaan esimerkiksi sitruunamelissaa, kumkvattia, suklaagranolaa, kanelia

Tee näin:
Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita ne keskenään ja painele lasin pohjalle. Purista mehu. Putsaa hedelmälihasta siemenet pois, mutta käytä se muuten mahdollisimman tarkkaan, loput voi kaapia kuoren sisältäkin mukaan.

Vatkaa vispikerma löysäksi vaahdoksi, lisää mascarpone ja vatkaa hieman. Lisää sokerit, mehu ja hedelmäliha ja vatkaa kuohkeaksi, muttei liian kovaksi. Lisää täyte laseihin pohjan päälle, koristele ja nauti!

Mikäli viet nämä herkut vaikka brunssituliaisena, voit tehdä ne Piltti- tai säilykepurkkeihin ja laittaa kannet päälle kuljetuksen ajaksi. Makoisia hetkiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *