Liput salkoon, on suomalaisen ruoan päivä!

Tänään 4.9. juhlitaan kautta aikain ensimmäistä suomalaisen ruoan päivää! Juhlapäivän takana on Hyvää Suomesta -merkki valmistajien ja tuottajien kanssa. Päivän tarkoituksena on nostaa esiin suomalaista ruokaa ja sen tekijöitä sekä vahvistaa tietoisuutta ruoan suomalaisesta alkuperästä. Tavoitteena on myös luoda vuosittainen perinne, tunnettu ja merkityksellinen nimikkopäivä kotimaassa tuotetulle ja valmistetulle ruoalle.

Meillä on juuret maaseudulla ja nuoruusvuosina on ollut mahdollisuus päästä kesätöihin maatiloille. Edelleen tuttavapiirissä on tuottajia, joiden sinnikkäälle työlle ei voi tarpeeksi nostaa hattua. Puhdasta, maukasta, mahdollisimman myrkky- ja antibioottivapaata, lähellä vastuullisesti tuotettua. Ruokaa, jolla on juuret. Keskellä kaamosta aamulypsylle heräämistä, hajonneiden koneiden kustantamista, armottomissa säissä viljelysten varjelua, sadonkorjuuta yötä myöten. Elämäntapaa, johon monesta ei olisi. Suomalaiset tuottajat ovat palkkansa ja juhlapäivänsä totisesti ansainneet! Parhaiten kiitoksen voi osoittaa tekemällä vastuullisia valintoja joka päivä. Silloin kun on mahdollista valita kotimaista, niin se kannattaa tehdä.

Hyvää Suomesta -merkki on varma tapa tsekata tuotteen sataprosenttinen suomalaisuus niin raaka-aineiden kuin työn osalta. Näitä merkittyjä tuotteita löytyy yli 12 000, joten pikavalinnoissa se on näppärää ottaa ohjaavaksi tekijäksi. Toki täysin suomalaisia tuotteita löytyy myös esimerkiksi kasviksista ja pientuottajilta, jotka eivät ole merkkiä lunastaneet. Alkuperämaan tarkistaminen on hyvä ottaa rutiiniksi – ja visusti varoa niitä kotimaisiksi pestyjä “kotitiloja”, jotka eivät ole tätä maata kasvaessaan nähneetkään. Tarkkana tulee olla myös valmistusmaan ja alkuperämaan termien kanssa, ne kun ovat kaksi eri asiaa. Vastuullisuutta on syytä peräänkuuluttaa kaikilta elintarvikealan toimijoilta, alkutekijöinä edes alkuperämaan rehti ilmoittaminen.

Erilaisten alkuperämerkkien erot kannattaa myös hahmottaa. Hyvää Suomesta -merkkiä saa käyttää tuotteissa, jotka on valmistettu Suomessa ja joiden raaka-aineista vähintään 75 % on suomalaisia, paitsi lihan, kalan, maidon ja kananmunan osalta 100 %. Avainlippu puolestaan kertoo suomalaisesta työstä, ei täysin raaka-aineista. Tuotteen pitää olla Suomessa valmistettu, mutta vaadittu 50 prosentin kotimaisuusaste lasketaan omakustannusarvosta, jossa otetaan huomioon raaka-ainekustannusten lisäksi myös muut syntyneet kustannukset (esimerkiksi henkilöstökustannukset, pakkaustarvikkeet ja tietyt markkinointikustannukset). Ja Sirkkalehtilippu on kotimaisten kasvisten laatumerkki, jota suomalaiset viljelijät voivat käyttää, sillä ei kuitenkaan voi korvata alkuperämaatietoa.

Joskus on hyvä pysähtyä myös punnitsemaan omia arvojaan. Esimerkiksi neljä euroa maukkaista, hellästi kasvatetuista ja poimituista tomaateista tai sienistä ei olekaan niin paljon, jos sitä vertaa raaka-aineena vaikka massatuotettaviin ulkomaisiin lihoihin. Me syömme kasvispainoitteisesti ja on suurta juhlaa voida valita raaka-aineiksi laadukkaita kotimaisia kasviksia. Toki jokainen tekee omat valinnat ja ymmärrettävästi niitä ohjaa myös raha. Mutta on hyvä myös punnita omia ennakkoasenteita sen suhteen, mistä ja kenelle on valmis maksamaan.

Meidän suomalaiseen ateriaan pääsi itseoikeuteusti juurevia kotimaisia yksilöitä, tämän maan mullassa kasvaneita. Sadonkorjuun ihania kasviksia paahdettuna, kotijuustoa sekä tomaatteja ja basilikaa. Juomana nautimme Mustan Virran panimon luomu Pale Alea. Savonlinnassa toimiva itsenäinen pienpanimo hakee innoituksensa Olavinlinnasta. Olut oli ihanan hedelmäisen tuoksuinen, ja juuri sopivan pehmeän aromikas lempeiden kasvismakujen pariksi. Luomuolueiden vehnät tulevat Suomesta, hiivat ulkomailta ja vesi Saimaalta – tämä kaikki on avoimesti ja vastuullisesti kerrottu. Pisteitä myös tästä ihanasta pullomallista ja hienosta etiketistä – silmänruokaa ei sovi koskaan väheksyä!

Juureva suomalainen salaatti

Babypinaatteja
Terttukirsikkatomaatteja
Porkkanoita
Retiisejä
Maa-artisokkia
Sipulia
Kotijuustoa
Basilikaa
Hunajaa, öljyä, suolaa, pippuria

Huuhtele kasvikset ja pilko ne. Laita uunipellille juurekset, lorauta päälle öljyä ja suolaa. Laita porkkanoiden päälle myös loraus hunajaa. Tomaatit ja sipulit kannattaa laittaa erikseen pienessä uunivuoassa joko hieman perässä tai ottaa ne aiemmin pois, jotteivat pala. Paahda 220-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, siten että saavat kauniisti väriä. Levitä lautaselle babypinaatit, asettele päälle kasvikset ja murrettu kotijuusto. Pinnalle vielä basilikan lehdet ja rouhaisu mustapippuria. Nauti!


Salaatin kasvikset ja yrtit olivat Laitilan tilalta, Torpin puutarhalta, Piltin puutarhalta ja Järvikylältä, retiisit, porkkanat ja sipulit naattinippuina suomalaisilta tuntemattomilta viljelijöiltä. Kotijuusto on Valiolta, suomalaisten maidontuottajien maidosta. Hunaja perhepiirin mehiläistilalta. Kiitos kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *