Kesän makuja ja lukuja / Vegaaninen kesäkeitto & Saku Tuominen

Kenen muun mielestä yksi kesän parhaita asioita on Suomen satokauden ensianti? Meidän suosikki on uudet perunat ja sipulikastike – makupari, jolla voisi herkutella loputtomiin. 

Toinen kesään kuuluva asia on rento lukeminen. Makuparin puolikkaan kesälukemistoon on kuulunut Saku Tuomisen Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta. Siitä inspiroituneena meillä nautittiin piiiitkästä aikaa myös kesäkeittoa! Omat makumuistot kesäkeitosta vievät lapsuuteen ja jotenkin se ei silloin ole maistunut niin järin hyvältä. Liekö syynä ollut pakkasen kautta käyneet raaka-aineet vai lapsen makuprofiilit, mutta Sakun tästä muistuttaessa teimme mekin sitä kesäruoaksi. Ja sehän maistui ihan taivaallisen hyvältä! Saku vertasi kesäkeittoa suomalaiseksi vastineeksi italialaiselle kevätrisotolle, ylistykseksi kauden ensimmäisille raaka-aineille. Sitä se tosiaan on. Parhaimmillaan elämys on, kun kasvikset käy hakemassa torilta tai poimii ne omasta maasta. Meidän keitto tehtiin vegaanisena versiona ja toimi erittäin hyvin niin.

Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta kirja
Vegaaninen kesäkeitto
Vegaaninen kesäkeitto

Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta on mukavasti luotu kirja. Kirja rakentuu yhden aukeman opetuksille, joten kirjaa voi nautiskella sopivan pieninä palasina tai ahmia oman maun mukaan. Sakun tekstejä täydentävät hänen puolisonsa Sara Karlssonin ottamat kuvat elävästä elämästä. Monen asian kanssa sai nyökytellä olevansa samaa mieltä: laadukkaat raaka-aineet, hapokkuuden, makean ja suolan tasapaino, ruoanlaitosta nauttiminen…

Teos ei ole reseptikirja, mutta tarjoaa silti inspiraatiota uusien makujen ja metodien kokeiluun. Se tarjoaa myös uskonvahvistusta kaikille meille nautiskelijoille: hyvä ruoka on todellakin yksi elämän peruspilareista. Kaikki eivät luonnollisestikaan ole niin etuoikeutetussa asemassa tai omaa samoja mahdollisuuksia kuin mitä kirjan tekijät esimerkiksi raaka-aineiden, Italian hankintojen tai lähivalikoiman suhteen, mutta kaikille ruokaa rakastaville kirja on ehdottomasti oivaa lukemista! Hyvällä kielellä kirjoitettu opus viihdyttää, rennot tarinat höystävät kokonaisuutta.

Vegaaninen kesäkeitto ja Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta kirja
Vegaaninen kesäkeitto

Tässäpä meidän version ohje. Raaka-aineiden määrä ja kokoonpano kannattaa valita oman maun mukaan. Joukkoon voi hyvin laittaa muitakin kauden kasviksia, esimerkiksi retiisejä tai papuja. Nyt on myös hienoja värikkäitä kukkakaaleja, jotka tuovat kauniin säväyksen. Tärkeää on kasvisten oikea-aikainen kypsennys ja se, ettei lientä ole liikaa – ellei sitten se satu olemaan juuri oma lemppari!

Vegaaninen kesäkeitto

Uusia perunoita

Uuden sadon porkkanoita

Kesäsipuleita

Tuoreita herneitä

Uuden sadon kukkakaalia

Naturlin vegaaninen levite

Herbamare-yrttisuola

Kaurakerma, esim. Oatlyn iMat

Tuoreita yrttejä

Huuhtele kasvikset ja pilko ne rouhean suupalan kokoisiksi, porkkanat lanteiksi. Uuden sadon kasviksia ei tarvitse kuoria. Ota sipulien varret erikseen. Kuullota sipulien valkea osa reilussa Natrulin levitteessä (joka on paras vegaaninen levite ikinä, parempaa kuin Oivariini!). Lisää joukkoon perunat, porkkanat ja vettä niin että ne juuri peittyvät. Anna kiehua ja lisää hetken päästä kukkakaalit, sitten sipulien pilkotut varret ja lopuksi herneet (ihan pikkuruiset ja ohutkuoriset voi laittaa palkoineen, isommat ilman). Kun kypsyys alkaa olla liki valmis, lisää kaurakermaa ja kuumenna. Mausta reilulla yrttisuolalla, tarkista maku, silppua päälle yrttejä ja nauti hyvän leivän kanssa. Keitto kestää hyvin kuumentamisen myös toiseen otteeseen vaikkapa seuraavan päivän eväänä.

Nautinnollista kesäaikaa parhaiden makujen äärellä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *