Smakupari iltahyppelyllä

Smaku on Porvoossa vuosittain järjestettävä koko kaupungin ruokafestivaali. Kaupungissa on kokoonsa nähden uskomattoman paljon uniikkeja yksityisiä ravintoloita, joissa pääsee tapahtuman aikana maistelemaan erityisiä Smaku-annoksia. Annokset ovat joka paikassa saman hintaisia, tänä vuonna hinta on kivunnut 7 euroon aiemmasta vitosesta. Maisteluannoksia pääsee nauttimaan parin viikon ajan ravintoloissa sekä yhden katon alla päätapahtumassa Porvoon Taidetehtaalla, tänä vuonna lauantaina 24.8.

Kävimme Smakuilemassa aurinkoisena arki-iltana. Rentoja porukoita, perheitä ja pariskuntia oli liikenteessä ilahduttavan paljon. Parasta ideassa on, että pääsee rennosti ja reippaasti maistamaan ravintolan signature-tyylin lisäksi miljöötä, tunnelmaa ja palveluasennetta. Jokainen kontakti kannattaakin aina hyödyntää palvelulla ja ideologialla hurmaamiseen. Esimerkiksi Salt-ravintolassa tämä toteutui huippuhienosti. Tarjoilu sekä juomasta ja annoksista kertominen vaikutti aivan yhtä viimeistellyltä kuin muillekin ravintolan vieraille. Tästä jäi tosi hyvä Smaku ja palaamme varmasti uudestaan. Sitten maistelemaan!

Surffihenkisen ravintola Bondain Salmon Bowl oli timanttinen! Todella kaunis, ylpeydellä tarjoiltu annos piti sisällään soijainkivääriglaseerattua lohta, ihanaa avocadowasabia wontonin päällä ja pinnalla mätiä ja kukkasia. Kokonaisuus raikastettiin vielä limellä. Annoksessa oli täydellinen tulinen ja mausteinen pilkahdus raikkaiden meren makujen rinnalla. Juomasuosituksena oli hawaijlaista Kona Big Wave Golden Ale -olutta, joka maistui aurinkoisella terassilla kertakaikkiaan täydelliseltä. Ja siitä riitti kyllä reilusti kahdelle!

Bistro Sinnen annos oli Posket punaisena. Kylmän tomaattigazpachokeiton päällä oli Lebneh-juustoa ja basilikaa. Annos oli todella pieni, mutta maukas. Samaista keittoa löytyy listalta ja osana menuja. Juomaksi ehdotettiin kysyttäessä puolimakeaa Marieta Albariño -valkoviiniä, josta sai maisteluannoksen. Juoma sopi keitolle ihan passelisti.

Sitten se Salt! Ihanaa palvelua ja uusi viinirakkaus! Mülheimer Sonnenlay Zeppelin 2018 on saksalainen riesling, jossa rapsakkuus täydensi hunajaista makeutta kertakaikkiaan hurmaavasti. Maahantuoja kertoo että Mülheimer Sonnenlay-tarhan viiniä tarjoiltiin 1920- ja 30-luvulla kuuluisien ilmalaivojen, Graf Zeppelinin ja Hindenburgin matkustajille. Tätä muistoa kunnioittaakseen tarhan viljelijät pyysivät Bauhaus-taiteilija Hans Schlösseriä suunnittelemaan erikoisetiketin ilmalaiva Zeppelinistä. Viiniä sai maisteluannoksen. Juuri oikean viileänä tarjoiltu juoma oli nappivalinta, ja kaupan päälle kerrottiin vielä vinkki, mistä juomaa voi tilata, kun sitä ei Alkon valikoimissa ole. Mahtavaa palvelua!

Smakuannoksena oli varhaiskaalia Caesar. Annos oli tosi reilu ja maukas. Kaali oli täydellisen rapsakkaa ja sitä täydensi nerokas Caesar-majoneesi ja ihanan suolainen parmesan ja krutonkimurut. Ko. annos löytyy myös alkuruokien listalta. Otimme lisäksi Saltin leipäkorin, jossa oli reilusti kolmea eri artesaanileipää ruskistetun voin kera. Tämä kokonaisuus oli myös todella maukas. Ja hyvä idea myydä reilusti leipää vaikkapa juoman pariksi pieneen nälkään! Saltin kasvispainotteinen menu näytti muutenkin tosi houkuttelevalta ja ihana ajatus, että pääruoat on tehty jaettaviksi. <3

Jälkkärille suuntasimme Sicapelleen. Annos oli todella kaunis ja maukas, vaikkakin melko pieni. Pohjalla oli hauskasti raparperivaahtokarkkia ja herukkagranitea, marjaisaa lientä, valkosuklaaganachea ja kukkia. Juomaksi ehdotettiin annokselle täydellisesti sopivaaa mietoa punaista kuohuvaa, Giovanni Almandon 100 % Brachetto-rypäleestä tehtyä Fosso della Rosaa. Viinin alkuperästä ja valmistustavasta kerrottiin yksityiskohtaisesti ja asiantuntevasti. Kuohuva valmistetaan käymiseltään samaan tapaan kuin samppanja, mutta kesken pullokäymisen hiiva poistetaan, jolloin juoma jää makeaksi ja alkoholipitoisuus matalaksi. Juomassa oli ihanan marjaisa tuoksu ja maku, jota passeli hapokkuus ja kuplivuus tasapainotti. Erittäin hauska valinta jälkkärijuomaksi.

Mukanaolevista ravintoloista voi napata kätevän kartan, josta näkyy annokset ja ravintoloiden sijainnit. Annoksia oli jälleen tarjolla runsain määrin, lämpimien kasvisannosten vähyys oli mielestämme ainoa puute. Muuton takia pois jäänyttä Ani’s Cafeta olisi todella kaivannut mukaan, mutta ensi kerralla sitten ihanissa uusissa tiloissa entisen Pos3n paikalla. Villin parvekkeen käpyherkut ja Vanhan Porvoon Glassikon Key lime pie jäivät haaveista huolimatta meiltä maistamatta, koska ravintolat olivat kiinni. Maistakaa te niitä meidänkin puolesta lauantaina, jos suuntaatte pääjuhlaan Taidetehtaalle – suosittelemme lämpimästi! Matalalla kynnyksellä voi tutkailla nopeallakin aikataululla monen eri ravintolan tarjontaa, maistella uusia makuja, nauttia kaupungista ja viettää hauskaa aikaa yhdessä. Tämän tyylisen meiningin toivoisi rantautuvan mahdollisimman moneen kaupunkiin!

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *