Lapin helmi / Ravintola Aanaar

Väinönputkea, koivua, tyrniä, nokkosta, maarianheinää, maitohorsmaa, kuusenkerkkää, verbenaa, Inarijärven kalaa – niitä kaikkia löytyy Ravintola Aanaarin taidokkaalta listalta. Aanaar on inarilainen ravintola, joka ihastuttaa ja yllättää Lapinkävijän. 

Ravintola Aanaar (saameksi Inari) sijaitsee Inarissa, hotelli Kultahovissa, jokimaisemien äärellä. (Selvennyksenä ensimmäistä kertaa Inarin alueelle meneville, että Inari on Suomen suurin kunta, jonka alueella on kaksi taajamaa, hallinnollinen keskus Ivalo ja kirkonkylä Inari, hotelli Kultahovi sijaitsee näistä jälkimmäisessä.) Sisarukset Kaisu ja Heikki Nikula luotsaavat Saamenmaan sydämessä perinteistä paikkaa modernilla ja tyylikkäällä otteella. Keittiöfilosofiana on käyttää lähiluonnon antimia ja hyödyntää alueen ruokaperinteitä oivaltavasti. Ravintola on pokannut vuosien aikana runsaasti palkintoja ollen mm. Suomen Gastronomisen seuran vuoden ravintola 2020 ja saanut tunnustusta myös pohjoismaiden parhaiden ravintoloiden Nordic White Guidessa ollen jopa Suomen 8. paras ravintola – virkistävää vaihtelua kovin Helsinki-painotteisten tunnustusten joukossa!

Tarjonnasta löytyy luonnollisesti valmiit Inari-menut, mutta myös itse poimien voi koota mieluisen maistelukimaran. Poronystäville listalta löytyy taidokkaat ja kehutut annokset, mutta me painotimme valinnoissamme kasvista ja kalaa. Aluksi nauttimamme drinkit olivat todella kauniit ja maukkaat. Myös juomissa hyödynnetään villiyrttejä ja luonnonmakuja, Aanaarin Napue GT sai säväyksensä tillistä. Juomapuolen osalta erityispisteet myös siitä, että kaikille annoksille löytyy alkoholittomat suositukset.

Alkuruokina nautimme silken tofua ja kuivahaukibrandadea. Tofu jäi hieman liiankin herkäksi makumaailmaltaan, kun taasen brandade oli erinomaisen maukas. Pääruoaksi valitsimme grillattua Inarin siikaa ja voiemulsiossa haudutettua Inarin punalihaista – molemmat annokset olivat todella maukkaat, siika meni heittämällä kesän parhaiden kala-annosten joukkoon grillattuun varhaiskaaliin ja ihanaan kastikkeeseen yhdistettynä.

Erityisen vaikutuksen ja makumuiston lisäksi tunnejäljen jätti väliruoka, joka kiilasi kaikkien aikojen parhaaksi väliruoaksi! Upea tyrniravioli raikasti poksautuksellaan koko suun – kertakaikkisen taitavaa ruoanlaittoa. Myös juustolajitelma oli onnistuttu nostamaan aanaarmaiseksi kotimaisilla valinnoilla, Peltolan bluesta johdetulla sinihomejuustovaahdollaan ja siankärsämöhillolla. Jälkiruoat olivat elämykselliset nousevine savuineen ja niin kauniine esillepanoineen. Kotimaiset Ainoan marjaviinit sopivat näille erinomaisesti.

Kaikki annokset on nimetty saameksi. Annosten taustalla on ensiluokkaisten raaka-aineiden ja taidokkaan toteutuksen lisäksi hienot ideat, esimerkiksi jälkiruoissa Savusauna ja Jokiranta johdattelevat lähimaisemiin. Annoksia läpileikkasi puhtaat, selkeät maut, joissa raaka-aineiden annettiin loistaa. Maut olivat syviä ja tasapainoisia ilman liiallista rasvaa ja suolaa. Kun näitä elementtejä siivitti vielä taidokkaat vaahdot ja muut elementit sekä kaunis esillepano, niin menestystä ei tarvitse ihmetellä. Suomalaisuutta ja lappilaisuutta parhaimmillaan – luontoa kunnioittaen ja vaalien.

Annoskoot olivat juuri sopivia ja hinnoittelu todella maltillista, vaikuttaa ettei kasvaneen maineen ole annettu vaikuttaa nautintojen saavutettavuuteen. Yleismeininki on myös ajattoman klassinen ja helpostilähestyttävä ja palvelu kaikin puolin sujuvaa. Olisi ihana osua joskus kiireettömänä aikana vieraaksi ja kuulla kaikki tarinat annosten ja juomien takana, niitä varmasti riittäisi.

Menu päivittyy luonnollisesti sesonkien mukaan. Me nautimme kesämenun antimista. Aanaar on erityisen tunnettu jäkälästään – sitä emme onnistuneet tällä kertaa saamaan, joten odotettavaa riittää seuraavalla kerralle! Haaveissa on päästä joskus myös nauttimaan syksyn antimia, silloin luvassa lienee sienihuumaa. Ja mikäpä olisi ihanampaa kuin illan pimetessä istahtaa baarin puolella takan äärelle vaikkapa pakuriteetä nauttimaan. Makupari suosittelee – tämä helmi kannattaa käydä kokemassa. Muista pöytävaraus! 🙂

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *