Tislaamovierailulla Lignell & Piispasella

Oletko aina halunnut tietää, miten liköörejä, ginejä, vodkia ja muita alkoholijuomia valmistetaan? Entä kuulla tarinat tuotteiden takaa? Kauniissa Siikarannassa Kuopiossa, Kallaveden äärellä se on mahdollista!

Lignell & Piispanen on perinteikäs alkoholivalmistaja. Upea tehdas ja vierailukeskus kutsuvat tutustumaan ympäri vuoden – mikä parasta, opastetuille kierroksille, tastingeihin ja cocktailkouluihin pääsee mukaan myös yksittäisenä henkilönä, sillä yleisiä ajankohtia on runsaasti tarjolla. Kaikki nämä ovat toki mukavaa koettavaa myös yhdessä ja yksityistilaisuutena, vaikkapa ystävä- tai työporukan kesken. 45 minuutin tutustumiskierros maksaa vain 15 eur, neljän tuotteen tasting 25 eur tai molemmat yhdessä 35 eur. Paikat voi varata verkkokaupasta.

Meidät johdatti Lignell & Piispasen maailmaan vierailukeskuksen Antti Karppinen. Oli äärettömän inspiroivaa sukeltaa aluksi yrityksen tarinaan – nämä ovat juomia, joilla on vahvat juuret ja aidot arvot. Yhtiön historia ulottuu 1800-luvulle, jolloin Gustav Ranin (alkujaan Kustaa Raninen) saapui Kuopioon kaupankäyntiä oppimaan ja harjoittamaan. Hän sai 27-vuotiaana porvarioikeudet ja vuonna 1852 perustettiin hänen nimeään kantava kauppahuone. Tähän ulottuu perheyhtiön historia, ja Lignell & Piispanen onkin Suomen toiseksi vanhin edelleen saman suvun omistuksessa oleva perheyhtiö!

Gustav Ranin aloitti bisnekset maaseudun tuotteiden äärellä. Hän harjoitti mm. mylly- ja panimoteollisuutta, kävi ulkomaankauppaa, ahkeroi maahantuojana ja toimipa yhtiö laivan varustamonakin. Moninaisten bisneskuvioiden myötä Gustavin omistukseen päätyi myös Ruotsin entisen kuninkaallisen kruununpolttimo Kuopion satamasta, ja näin repertuaariin astui myös viinanpoltto. Yhtiön vanhin tuote on vuonna 1869 päivänvalon nähnyt Savon Wiinaa -vodka, hövelin käytöksen lupaava klassikko.

Entä sitten Lignell & Piispanen? He olivat kuopiolaiset apteekkarit Hugo ja August, jotka halusivat 1880-luvulla käyttää osaamistaan myös alkoholituotteiden kehittelyyn. Heillä oli vahva rakkaus marjoja, erityisesti mesimarjaa kohtaan. Näin sai alkunsa ikoninen mesimarjalikööri, joka voitti palkintoja jopa maailmannäyttelyssä. Nämä palkinnot on kierroksella mahdollista nähdä. Kieltolaki kuitenkin kuritti 1919–32 toimintaa ja lopulta reseptiikka ja toiminimi myytiin Gustav Raninille. Kaikkia heitä yhdisti ylpeys alkuperästä ja kuopiolaisuudesta sekä osaamisen että valmistamisen paikkana. 

Perheyritystä pyörittää tällä hetkellä kuudes sukupolvi, Nylundin sisarukset tiimeineen, seitsemännenkin kasvaessa jo tislaamobisnekseen kiinni. Sittemmin yhtiö on luopunut mylly- ja panimotoiminnasta ja muista liiketoimista. Toiminnan pääpaino on alkoholin valmistuksessa, ja juomien valmistus on keskitetty Lignell & Piispanen -nimen alle. Kuin kaikuina menneestä yhtiö tuo edelleen maahan konjakkia ja samppanjaa sekä käy aktiivista ulkomaankauppaa, kuten Gustavkin aikanaan. Tuotteita viedään joka mantereelle Afrikkaa lukuunottamatta.

Esi-isän jalanjäljissä myös maaseudun tuotteita kunnioitetaan vahvasti. Luontoa, metsää ja maanviljelijöiden antimia hyödynnetään vahvasti Lignell & Piispasen tuotannossa. Kaikki marjat ovat kotimaisia ja metsän aarteita kerätään omankin tehtaan väen voimin. Juomissa käytetään vain luontaisia raaka-aineita. 

Kuopion Siikarannassa Lignell & Piispanen on toiminut vuodesta 2013 alkaen. Uudet tilat riittävät sekä valmistuksen että varastoinnin tarpeisiin ja mahdollistavat myös kiinnostavat vierailut sekä historiallisten esineiden ja materiaalien esilletuonnin. 

Juomia valmistetaan tislaamossa uuttamalla ja aromitislaamalla. Uuttaminen voi kaikkine valmistusvaiheineen viedä jopa yli vuoden, esimerkiksi tyrni ja lakka vaativat pitkän uuttamisajan. Uuttamisen aluksi alkoholi ja halutut raaka-aineet yhdistetään ja ainesosat pääsevät luovuttamaan aromejaan juomaan.  Tislaamossa puksuttavat myös uskolliset marjaprässit, puristimet ja levysuodattimet. Uuttamisen jälkeen neste ja sakkamassa erotetaan toisistaan. Tällä hetkellä sakkamassa menee energiaksi ja panimoille, mutta parhaillaan tutkitaan keinoja hyödyntää sitä myös elintarvikkeisiin. Suodattamisen jälkeen juomat siirtyvät tankkivarastoon tekeytymään ja sen jälkeen ne pullotetaan. 

Aromitislaamalla syntyvät intensiiviset ja kirkkaat juomat, kuten ginit ja maustetut vodkat. Tislaamisen aluksi halutut raaka-aineet pikauutetaan, minkä jälkeen aromitislauspannussa höyrystetään vahvempi alkoholi aromeineen talteen ja tekeytyminen jatkuu. 

Tankkivarastossa vuositasolla miljoonat litrat eri juomia kehittyvät odottamassa seuraavaa vaihetta eli pullotusta. Valmiit juomat pullotetaan jopa 3000 pullon tuntivauhdilla. Pullopesurin, täytön, korkituksen, etiketöinnin, lasermerkintöjen, ihmissilmin tehtävän tarkistuksen sekä laatikko- ja lavapakkauksen jälkeen juomat ovat valmiina suuntaamaan nautittavaksi! 

Tislaamovierailun aikana pääsee kuulemaan paitsi juomien valmistuksesta ja tuotekehityksestä, myös monet mehukkaat tarinat esimerkiksi kahden litran vodkapullosta, eri toimitilojen vaiheista sekä ennen kaikkea upeista historian aarteista, jotka johdattavat kulkijaa halki vierailun. Saatatpa bongata myös mikä marja on karpi, millaisia pulloja ja etikettejä on ollut vuosikymmenten varrella ja missä tärkeysjärjestyksessä Gustavin puhelinnumero oli aikansa puhelinluettelossa. Perheyrityksen identiteetti on täällä aidosti läsnä – Gustavin valvovan silmän alla tehdään edelleen tinkimättömästi töitä, ylpeinä kuopiolaisina. 

Lignell & Piispasen tunnetuin tuote on Loimu-glögi. Tuotteita on saatavilla Alkosta sekä ravintoloista halki Suomen. Tuotevalikoimassa tärkeitä ovat myös ginit, esimerkiksi ruhtinaallisesti palkittu Gustav Metsä Gin. Monelle tuttuja ovat myös Pople-juomasekoitukset ja Crafted-sarjan tuotteet. Tuotteiden maailmaa avaamme vielä lisää toisen blogin verran tastingin ääreltä!

Tislaamovierailu ja minitasting saatu. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *