Ihanaa toukokuuta ja terveiset kauniista Pariisista! Kevät oli siellä jo pitkällä ja lämpötilat suomalaisittain jopa kesäiset. Puut olivat vehreitä ja kukkivat ihanasti, samoin puistoissa monet lajit olivat kukassaan, osa tulppaaneista jo loppusuoralla. Mukava oli palatessa huomata, että Suomikin on jo hiirenkorvilla. Nautimme rennoissa meiningeissä kaupungista, puistoista, aamupaloista, bistroista – ja tietenkin samppanjasta.
Yksi vierailukohteemme oli Diletanttes, artesaanisamppanjoihin keskittynyt kellari latinalaisessa korttelissa, ihan kävelymatkan päässä Seinen rannoilta. Champagnen alueella toimivien 16 000 samppanjaviljelijän joukossa on paljon sellaisia, jotka tuottavat rypäleet esimerkiksi isojen samppanjatalojen käyttöön. Alueella on kuitenkin enenevässä määrin myös pientuottajia, jotka sekä viljelevät että tuottavat samppanjan. Diletanttes esittelee 25 tällaisen artesaanituottajan yli 130 samppanjaa.
Yhtenä Diletanttesin näkökulmana on Champagnen eri alueiden erityispiirteiden esiinnostaminen. Terroir-tastingissa maistellaan alueen eri puolilta niille ominaisia viinejä. Myös sivustolta löytyy tosi havainnollistava kartta alueesta, ja karttaa klikkaamalla pääsee tutustumaan eri piirteisiin tarkemmin, kannattaa tutustua: www.dilettantes.fr/en/vineyards-champagne
Vaikka kaikki samppanja on samppanjaa, niin liki 32 000 hehtaarin kasvualueelle mahtuu monta muuttujaa. Sääolosuhteet, kasvuun vaikuttavat tekijät, maaston erityispiirteet – muun muassa nämä muovaavat viljelijöiden rypälevalintoja ja rypäleiden kasvua ja sitä kautta makua ja luonnetta.
Terroir-tastigiin voi piipahtaa ilman ajanvarausta ja snack-listalta voi nauttia suolapaloja maistelun lomassa. Erikseen voi varata myös esimerkiksi lounastastingin. Terroir-tastingin samppanjat vaihtuvat viikoittain ja niitä voi maistella myös laseittain.
Meidän tastingissa ensimmäinen maisteltu samppanja oli Montagne de Reimsin alueelta pohjoisesta tuleva Aspasien Blanc de blancs eli 100-prosenttinen Chardonnay. Juoma oli hieman vihertävä, kevyt ja raikas, maultaan mineraalinen. Dilettantesin kaikkien samppanjoiden yhteydessä on tuotekortit, joilla esitellään paitsi kyseinen juoma rypäleineen, luonteineen ja ikääntymispotentiaaleineen, myös tuottaja sekä kasvona tuottajan edustaja. Näistä löytyy mielenkiintoisia tietoja, mm. Aspasiesta kerrotaan, että tuottaja tekee samppanjaa jo viidennessä sukupolvessa ja hallussa on yhteensä kuusi eri rypälettä.
Toinen maistelemamme samppanja oli André Heucqin Héritage Blanc de Meniur. Pinot Meniur on Vallée de la Marnen alueelle tyypillinen rypäle. Juoma oli hapan ja erittäin kuiva, sokeria vain 4 grammaa. Viiniä on kypsytetty neljä vuotta Sur lie -menetelmällä eli juoma on levännyt pullossa hiivasakan päällä, mikä tuo siihen aromeja ja syvyyttä. Luomujuoma oli tasapainoinen, maukas ja luonteikas. André Heucq haluaa korostaa viineissä territorion erityispiirteitä – luoda tribuutteja, jotka ovat puhtaita, mahdollisimman vähän manipuloituja, vähällä sulfaatilla ja dosagella höystettyjä. Selkeästi meidän makuun!
Kolmantena nautimme La Borderien Douce folie -roseesamppanjan eteläiseltä Côte des Barsin alueelta, rypäleenä Pinot Noir. Rosee on tehty saignée-menetelmällä eli maseroimalla, jossa rypäleet ovat tekeytymässä viinin kanssa antaen väriä ja makua. Hienostuneessa tuoksussa oli roseelle tyypillisten aromien lisäksi kalkkisuutta. Maku oli tyylikäs ja väri tosi kaunis. Borderiet ovat sisaruspari, jotka haluavat kunnioittaa oman alueensa rypäleitä ja huolehtia myös alueen biodiversiteetistä ja maisemallisuudesta.
Suosittelemme lämpimästi vierailua Diletanttesissa! Paikasta voi ostaa järkevän hintaisten pullotuliaisten lisäksi jonkin verran tarvikkeita. Samppanjoihin voi tutustua myös kattavan verkkokaupan kautta – ja toimitus Suomeenkin näyttää olevan mahdollista, tästä ei meillä (ainakaan vielä ;)) kokemusta. Santé!