Vaaleanpunaisia terveisiä Punkaharjulta!

Täällä on katseltu maailmaa sopivasti sydämenmuotoisten lasien läpi, sillä olemme viettäneet yhteistä vuosipäiväämme näin toukokuussa. Kävimme juhlistamassa taivaltamme Hotelli Punkaharjun kansallismaisemissa, vaaleanpunaisten huviloiden äärellä.

Hotelli Punkaharjun historia ulottuu vuoteen 1845, jolloin keisari Nikolai I määräsi rakennettavaksi metsänvartijan talon matkailijahuoneineen. Myöhemmin talo on laajentunut vaihe kerrallaan lajinsa vanhimmaksi valtionhotelliksi, joka on nykyään yksityisomistuksessa. Sekä Punkaharju että hotelli ovat nähneet monet aikakaudet ja toimineet kulttuurintekijöiden, taiteilijoiden ja kirjailijoiden innoituksen tyyssijana. Zachris Topelius on kuvaillut Punkaharjua Maamme-kirjassa Suomen kauneimmaksi maisemaksi mm. näin: ”Epätietoista on, milloin Punkaharju on ihanimmillaan. —- Varmaa vain on, että olkoonpa ilta tahi aamu, kesäyö tai auringonpaiste, maassamme ei ole kauniimpaa huvipuistoa.”

Yövyimme Keisarinna-huvilan Herrasväki Dubergin sviitissä, jossa oli ihana tunnelma korkeiden huoneiden, kauniiden maisemien ja harkittujen yksityiskohtien kera. Sinne saapuessamme ystävät olivat tilanneet meille samppanjaa odottamaan. <3 Sviitissä on upea oma parveketerassi, josta luontoa voi henkisesti halata vaikkapa heti aamutuimaan.

Keisarinna sijaitsee kävelymatkan etäisyydellä päähotellista ja sen huoneet on oivaltavasti nimetty aikansa täysihoitovieraiden mukaan, joukossa mm. Eino Leino, Rubinsteinin neidit ja Ilmari Kianto. Erityispisteitä siitä, että kaikista huoneluokista, myös sviiteistä, löytyy tarvittaessa eläinystävälliset huoneet!

Hotelli Punkaharjun ruoat ovat kaikin puolin linjakkaita, niin aamupalan, illallismenujen kuin drinkkienkin osalta. Ravintolassa painotetaan lähituottajien ja -luonnon antimia, ja tämä näkyi näin toukokuussa erityisesti villiyrttien hyödyntämisen ja kalan osalta. Keittiömestarina toimii villiyrttimaakari Sami Tallberg ja hotellin emännän Saimi Hoyerin intohimon mukaisesti myös sienet ovat erityisroolissa varsinkin niiden sesongin aikaan. Erityismaininta myös maukkaille leiville, jotka oli tehty itse, niistä jäi ihana makumuisto. Ruoan lisäksi astiat ja tarjoiluvälineet jokaista yksityiskohtaa myöten kertovat samaa punkaharjulaista, suomalaisen luonnon tarinaa, esimerkiksi saviastiat ovat paikallisen saviseppä Hannu Sairasen käsialaa ja servettirenkaat visakoivua.

Ravintolan puolella nautimme mm. sienirisottoa, joka oli todella umaminen ja maukas. Sille viinimakuparina oli oikein oivallinen sardinialainen Meri Vermentino di Sardegna, jonka hapokkuus ja ryhdikkyys, mutta kuitenkin sopiva hedelmäisyys toimi mainiosti risoton kanssa yhteen. Talon isäntä Tero teki meille jälkkäriksi drinksut, joissa ylläriaromina oli upea tervasiirappi – se toi metsästään tunnetun seudun historian tuoksuna mukaan, muttei kaapannut makua. Ihan superoivallus!

Hotellin aamupala on harkittu, (ainakin näin sesongin alussa) muutaman valikoidun maun kattaus. Kaikki mitä pöydästä löytyy, on maukasta, laadukasta ja hyvin yhteensopivaa. Aamupalan tarjoilija oli myös ihana persoona, joka lämmöllään toi aamuihin välittävän tunnelman. Ja Taittingeria sai toki laseittain!

Juhlapäivänä nautimme intiimissä metsänvartijan tornissa viiden ruokalajin illallisen. Menun pyysimme kala- / kasvisversiona, ja se oli kokonaisuutena linjakas ja maukas. Läpi menun mukana kulkivat villiyrtit, yllätyksenä myös maut maailmalta mm. merilevän ja belugalinssien muodossa. Sieniä jossakin muodossa sekä kevään satokaudesta vaikkapa parsaa jäimme tämän menun osalta hieman kaipaamaan. Erityisen herkullista menussa oli mätiannoksen pohjalla ollut rapea perunakeksi sekä ihana kukkakaalikeitto yrttiöljyineen ja leivän kera. Hienostuneita, puhtaita ja raikkaita makuja tukivat tasapainoiset viinivalinnat. Katja-tarjoilija oli tosi ystävällinen ja asiantunteva! <3 Tornissa on ihana aistia historian tunnelmaa, katsella kauniita maisemia ja keskittyä vain toiseen, ruokaan ja juomaan – ilman mitään häiriötekijöitä.

Nautimme päivien aikana paitsi Punkaharjun upeista maisemista myös rantasaunan löylyistä, talviturkkien heittämisestä Saimaaseen ja saunan (pore)paljusta. Linnut pitivät konserttiaan, petäjämetsä tuoksui huumaavalle. Näissä maisemissa mieli rentoutuu, ulkomaailman kohina loittonee ja ihmisen on hyvä olla. Koko paikassa on ainutlaatuinen tunnelma – historia, nykyhetki ja ikiaikainen luonto kohtaavat hellästi. Hotelli Punkaharjulla järjestetään myös runsaasti mielenkiintoisia tapahtumia niin villiyrttien, sienien kuin monenmoisen kulttuurin, muodin ja kauneuden äärellä. Tähän kansallismaiseman helmeen kannattaa saapua kauempaakin – toivomme Saimille ja kumppaneille menestyksekästä kotimaan matkailun kesää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *