Miltä maistuu Kanaria?

Kylmästä lämpimään! Muutama vuosi sitten ajatus Kanariasta lomakohteena lähinnä kliseisyydessään nauratti, mutta niin vain Gran Canaria valikoitui pakkasen ja lumen keskellä Makuparin puolikkaan karkumatkan kohteeksi mm. ilmaston, matka-ajan, lentoyhteyksien ja turvallisuuden puolesta. Lämpö ja aurinko olivat pääpointti, mutta mukavia makumuistojakin reissulla syntyi!

Reissusuunnittelu alkoi niinkin alkeellisella tasolla kuin sen selvittämisellä, että mitä ne Kanariansaaret oikein ovat? Tutkailemalla paljastui, että saarilla on tosiaan monta puolta niiden perinteisten rantarolexien ja mojitojen siivittämien turistirysämielikuvien lisäksi.

Kanariansaaret muodostuvat kaikkiaan neljästätoista eri saaresta, joista tunnetuimmat lienevät Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote ja Fuerteventura. Gran Canarian lentokenttä on Las Palmas saaren pohjoisosassa, mutta sieltä ajaa alle tunnissa lähes minne vain saarella. Kyseinen saari päätyi aurinkoloman kohteeksi lempeiden sääolosuhteiden vuoksi, esim. Teneriffalla vaikutti näihin aikoihin olevan viileämpää ja hieman oikukkaampaa. Sitten vain hillitöntä googlailua eri kaupunkien eroista ja hotellien vertailua! Lopulta sydämen vei Amadores, rakastavaisten ranta, pieni kaunis kohde Puerto Ricon kainalossa. Haaveissa oli laadukas hotelli merinäköalalla, hyvät aamupalat, mukavat uima-altaat & spa, jonne alamittaisetkin pääsevät sekä ammeellinen huone. Amadoresin laidalta sellainen löytyi, Gloria Palace Royal.

Ykkösasiana tällä lomalla oli valon ja lämmön tankkaaminen, mutta jokunen makumuistokin ehdittiin poimia. Tässä muutama huomio Kanarian makumaailmasta!

Hedelmät ja mehut

Aamut aamupaloineen, miten ihania ne olikaan! Jokainen aamu oli aurinkoinen, täynnä energiaa ja valoa. Aamupalalla parasta oli tuoremehupiste, jossa mehumestari puristi erilaisia vaihtoehtoja tarjolle. Hedelmät oli muutenkin todella hyviä ja mehukkaita, satokausi käynnissä ja välimatkat lyhyitä!

Juustot

Kanarialla valmistetaan paljon hyviä juustoja. Yhdessä ruokakaupassa oli ihan uskomattoman upea kokonainen juustohuonekin. Myös kermakaramelleja löytyi saaren omana tuotantona tuliaiseksi.

Makumaailma

Kanarialainen ruokakulttuuri on todella espanjalainen: tapaksia, munaruokia, mojo rojo -kastiketta, churroja… Maut ovat mietoja, mutta tuoreista raaka-aineista tehtyinä hyviä. Kanarialla nautitaan paljon suomalaiselle tutusti perunoita, legendaariset Kanarian ryppypotut olivat suomineidon suuhun kotoisan makuisia. Saarella käytetään paljon valkosipulia, mikä toi mukavasti särmää muuten melko mietoon makumaailmaan. Myös maissia oli monessa ruoassa mukana, mm. pizzassa ja kolmioleivissä. Oli jännä huomata, että ruoat maistuivat kautta linjan todella vähäsuolaisilta, mutta aika nopeasti siihen tottui: kotimaan yleiselle suolaustasolle olisi kenties syytä tehdä jotain!

Kala

Parasta oli tuore kala! Kävimme Arquinequinin kylässä yhtenä iltana syömässä ja siellä oli päivän kalana juuri pyydystettyä lubinaa, oikein maukasta valkoista kalaa. Pimeässä illassa sataman valojen hämyssä nautittuna annos oli yksi reissun parhaista.

Viinit & juomat

Kanariansaarilla tehdään myös viiniä, vaikka espanjalaiset mannerviinit olivatkin suosittuja. Lanzarotelaista valkoviiniä päästiin maistelemaan ja se oli oikein kelpo kaveri ruoalle. Hunajarommia tuotiin snapsilasissa aterian jälkeen – ja tokihan sitä piti tuoda myös tuliaisiksi. Tropical oli ainakin Gran Canarialla suosittu olutmerkki. Suurin juomamenekki viikon aikana oli kuitenkin raikkaalla vedellä – kaupasta sitä löytyy edullisesti, kunhan opettelee erot: sin gas (hiilihapoton) ja con gas (hiilihapollinen).

Suosittelemme karkumatkaa Kanarialle, kun valitsee hotellin ja kaupungin tai kylän huolella. Amadores oli ihanan siisti ja rauhallinen paikka, jossa sai tuijotella horisonttiin, nauttia auringosta ja merestä. Liikenne toimi Gran Canarialla tosi hienosti, vuokra-autolla olisi helppo huristella vaikka vuorille. Ainakian Amadoresissa liikenne oli hämmentävän kohteliasta. Taksit ovat myös järkevän hintaisia ja erittäin siistejä.

Vierailimme myös Puerto de Moganissa, joka oli todella kaunis kaupunki, Kanarian Venetsia. Upeat kukkaiskujat, laadukkaat kaupat ja autenttisen oloinen meininki, sieltä olisi mukava joskus vaikka vuokrata huoneisto. Mogan on myös saaren aurinkoisin kaupunki. Oli mahtavaa tutustua myös vedenalaiseen elämään snorklaamalla, lämmin suositus Yellow Boat Moganille! Puerto Ricossa piipahdimme, mutta se oli aivan liian turistimesta meidän makuun, joskin Amadoresista sinne kulkeva rantatie oli tosi kaunis. Arquinequinista jäi myös kiva fiilis.

Vaikka Gran Canaria ei ole iso, niin silläkin on jo monet kasvot, puhumattakaan sitten muista Kanariansaarista ja niiden erityispiirteistä. Kannattaa käyttää aikaa tutkailuun, suunnittelukin jo piristää. Loma katkaisi ihanasti talven selän ja Suomeen palatessa huomasi päivän pidentyneen – kesää kohti mennään!

Avainsanat:

2 kommenttia artikkeliin “Miltä maistuu Kanaria?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *