Seedlip – alkoholittomien tisleiden pioneeri

Alkoholittomuus on nouseva alkoholitrendi – saattaa kuulostaa nurinkuriselta, mutta näin on. Yhä useammat päättävät olla nauttimatta lainkaan alkoholipitoisia juomia, mikä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö he haluaisi nauttia laadukkaista, taidolla valmistetuista tuotteista. Myös mocktailit ovat nostaneet hurjasti suosiotaan erilaisissa tilanteissa niin täysraittiiden kuin alkoholia nauttivienkin joukossa. Meille on erilaisissa kestitsemistilanteissa tärkeää, että alkoholittomat vieraat huomioidaan luontevasti ja arvokkaasti. Tulisi olla perusasia, että kenenkään ei tarvitse selitellä omia valintojaan ruoka- ja juomavalioiden suhteen.

Yksi tämän alkoholittomuustrendin haistaneista ja siihen kiinni iskeneistä on Seedlip, englantilaisen Ben Bransonin luomus. Hänen kerrotaan saaneen inspiraationsa 1600-luvun fyysikoista, jotka tislasivat yrteistä juomia. Erityisenä innoituksena on toiminut John Frenchin The Art of Distillation -kirja, jonka pohjalta Ben keksi yhdistää yrttien tislaamiseen perheensä maanviljelytaidot. Näin hän ryhtyi kehittelemään yrteistä maailman ensimmäistä alkoholitonta tislettä. Liian makeita mocktaileja maistettuaan Ben halusi luoda aikuiseen makuun olevan viinattoman viinan, jolla ratkaista dilemman “What to drink when you’re not drinking” ja vuonna 2015 Seedlip näki päivänvalon. Nimensä tisle sai perheen tiluksilla käytetyistä kylvökoreista sekä siitä, että siementen matka huulille kävi nyt tämän juoman kautta.

Seedlip oli lanseeraushetkestään alkaen menestys. Ensimmäiset tuhat pulloa myytiin kolmessa viikossa, seuraavat tuhat pulloa kolmessa päivässä ja kolmas erä puolessa tunnissa. Sadat huippuravintolat ja jopa Buckinhamin palatsi lähtivät hypeen mukaan ja ottivat juoman valikoimiinsa. Seedlip voitti useita kilpailuja, syntyi reseptikirjoja ja lopulta alkoholitalo Diageo osti siitä enemmistöosakkuuden. Alkoholijuomien tyylikkyydellä brändätyt pullot (joita voisi kiireessä erehtyä luulemaan prosenttikamaksi) ovat herättäneet kiinnostusta ja ihastusta.

Kaikki Seedlipin juomat on tehty ilman sokeria ja makeutusaineita ja ne ovat kalorittomia. Tämä tulokulma erottaa myös perinteiset alkoholittomat drinkit Seedlipistä: tästä tehtyjen drinkkien pohjien ei tarvitse olla sokerisia mehuja tai limppareita.

Nyt juomasarjassa on kolme tuotetta: Spice 94, Garden 108 ja Grove 42, erikoiserien lisäksi. Alkon valikoimista löytyy Garden 108, mutta syyslomareissulla bongasimme Amsterdamin lentokentältä sitruksisen Groven, joka lähti meille testiin.

Groven valmistuksessa on käytetty yrttipohjan lisäksi appelsiinia (kitkerämpi lajike kuin normiappelsiini, sellainen “marmeladiappelsiini”), sitruunaa, verigreippiä, mandariinia, inkivääriä ja sitrusruohoa. Sitä suositellaan käytettäväksi ginin tyyliin tonicin tai sodan kanssa, perusreseptinä jäiden päälle 50 cl Grovea ja 120 cl premium tonicia, sekaan hieman appelsiininkuorta.

Groven tuoksussa on sellaisenaan ihanan syvät aromit: yrttisyyttä, sitruksisuutta ja jopa ginimäistä karvautta. Seedlip painottaa, että mitään tisleistä ei ole tarkoitettu juotavaksi sellaisenaan vaan aina osana cocktailia. Tähän löytyy selkeä peruste, sillä sellaisenaan maistettuna maku on todella mieto, mutta miellyttävä, kun taas tonicin kanssa aromit nousevat paremmin esiin tuoden juomaan syvyyttä ja yrttisiä vivahteita. Aromi- ja makumaailma on erittäin laadukas ja syvä, ainut harmitus on intensiivisyyden puute, aromeja tekisi mieli puristaa vielä enemmän samaan määrään. Juomasta jää kuitenkin jännän intensiivinen ja pitkäkestoinen jälkimaku – jotakin syvää aromeissa on.

Joidenkin kritiikki on kohdistunut Seedlipin kallista hintaa (noin 40 eur) ja laimeutta kohtaan. Mistähän hype sitten johtuu? Uskoisimme, että Ben ja joukot ovat iskeneet oikeaan trendiin ja seuraavaksi katsotaan, ketkä hyppäävät vauhtiin mukaan ja pystyvät samanlaiseen läpimurtoon. Hinta perustellaan laadukkailla raaka-aineilla, pitkällä prosessilla ja kaiken taiteen sääntöjen tehdyllä tuotanto- ja markkinointikoneistolla. Meistä tälle voi nostaa hattua: laadukkaille, huolellisesti valmistetuille ja taidokkaasti brändätyille alkoholittomille tuotteille on tilausta. Alkoholittomilla brändeillä tulee olla tarina kerrottavana aivan kuten alkoholillisillakin, niiden tulee näyttää houkuttelevilta ja olla vakuuttavia. Niissä tulee olla “se juttu”, kuten Seedlipissä on. Juomasta voi löytää vivahteita ja syvyyttä ja sen valmistamisessa on nähty vaivaa.

Seedlip on tehnyt taidokasta työtä luomalla juomien ympärille (erittäin simppeleitä) drinkkireseptejä, joita katsomalla tulee olo, että niiden nauttijana yhtä arvokas kuin holillisten drinkkien juoja. Ja näin tulisi aina olla, jokainen lasillinen kannattaa nauttia itseään ja juomaa arvostaen – on siinä prosentteja tai ei.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *