Malja keväälle! /Roseekuohuvien tärpit

Välillä tekee hyvää katsoa maailmaa roseenpunaisten lasien läpi. Kirsikankukkien juhlan, hanamin, aikaan se on harvinaisen helppoa – ja mikäpä täydentäisi kokonaisuutta paremmin kuin kupliva rosee! 

Roseeviinit ovat kasvattaneet viime vuosina hurjasti suosiotaan Suomessa. Aiemmin roseet on mielletty erityisesti kevääseen ja kesään sopivina kevyinä ja aromikkaina juomina, mutta nyttemmin ne ovat vakiinnuttaneet paikkansa ympärivuotisena ruoka- ja nautiskeluviiininä. Roseeviinien suosiosta kertoo myös Alkon myyntitilastot: kaikkien muiden viinien paitsi samppanjoiden ja roseiden kulutus laski, roseeviinien kulutus kasvoi peräti 8,6 %! Litramääräisesti roseeviinejä ostetaan monin verroin samppanjoihin verrattuna. 

Näin kevät-kesällä roseeta tekee mieli yhdistää esimerkiksi parsan, mansikan, uusien perunoiden tai raikkaiden jälkiruokien seuraksi. Kuten muidenkin viinien kanssa, myös roseissa tärkeintä on löytää aromien, hapokkuuden ja makeuden balanssi suhteessa ruokiin – erityisesti herkempien roseiden kanssa tulee varoa, ettei ruoka hyökkää viinin päälle. Hedelmäisempää roseeta kannattaa kokeilla esimerkiksi mausteisten aasialaisten ja mehevien kevyempien grilliherkkujen äärellä! Täyteläisempi rosee sopii myös yllättävän hyvin vaikkapa rapean kasvispizzan kaveriksi. Joskus rosee voi olla puuttuva palanen silloin, kun tuntuu ettei perinteiset puna- tai valkoviinimatchit toimi.

Roseeviinejä ja -kuohuvia voidaan valmistaa kolmella eri tapaa: joko uuttamalla punaisten rypäleiden kuoria rypälemehussa, ottamalla tietyssä vaiheessa punaviinin valmistusta osa erilleen roseeksi käyttämistä varten tai sekoittamalla punaista ja vaaleaa viiniä yhteen. Kuorikontaktista ja sekoitussuhteesta riippuu loppuroseen väri: roseiden sävykirjon spektri on laaja hennosta punervasta mehevän persikkaiseen. Yksi syy roseiden globaaliin suosioon ja trendikkyyteen onkin niiden kauneus.

Roseeviinit sekä -kuohuviinit on erityisen tärkeää muistaa viilentää reilusti: tarjoilulämpötilan tulee olla 6-9 astetta. Laadukkaat roseesamppanjat kestävät pari astetta lämpimämmäksi avautumisen.

Toisinaan on ehdottomasti paikallaan nostaa kauniin värinen malja, joten tässäpä Makuparin roseekuohuvien hyväksi havaitut tärpit eri hintaluokista:

Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut (Alko, 79,99 € tai kauniissa erikoispakkauksessa 84,99 €)

Ikoninen kaunotar on lajinsa ensimmäinen, roseesamppanjoiden edelläkävijä. Pinot Noirista valmistettu elegantti ja moniulotteinen samppanja nostattaa juhlatunnelman ja sopii myös lempeiden makujen ruokajuomaksi.

André Clouet Rosé Champagne Brut (Alko, 39,95 €)

Tämä täydellinen roseesamppanja on esitelty parsaherkkujen kaverina meillä jo aiemmin. Tämä roteva ja täyteläinen Pinot Noir -samppanja on ihanaa sellaisenaan tai yhdistettynä monipuolisesti ruokaan. Hinta-laatu-suhde on enemmän kuin kohdillaan!

Drappier Rosé de Saignée Champagne Brut (Alko, 22,49 €, 0,375 l )

Kätevä puolikas pullo pieneen juhlahetkeen tai arkea nostattavaksi pilkahdukseksi. Hennon marjainen, ryhdikäs ja miellyttävä, laatua pienessä paketissa!

Wonderland by Minna Parikka Cava Brut Rosé (Alko, 12,98 €)

Cavan ystävien tyylikäs juoma on esitelty blogissamme jo aiemmin. Kestävien kuplien korallinen juoma sopii etkoiluun ja piknikille.

Casa Gheller Cuvée Rosé Brut (Alko, 12,90 €)

Tämä pirteä italialainen vie makumatkalle etelän auringon alle! Raikas ja marjaisa prosecco sopii vaikkapa suolapalojen kaveriksi.


Kuplivaa kevättä & kesää kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *